Vinkkejä raivaussahan kunnossapitoon

Täältä löydät vinkkejä ja ohjeita raivaussahan säännölliseen kunnossapitoon, jotta se toimisi tehokkaasti ja säilyisi hyväkuntoisena monia vuosia.

STIHL FS 240 -raivaussaha ruoholla, taustalla kunnossapitoon valmistautuva mies

Yleiskatsaus: Raivaussahan kunnossapito

 • Lue turvallisuussyistä aina käyttöohjeet.
 • Varmista, että raivaussahassa käytetään oikeaa bensiiniseosta.
 • Tarkista aina raivaussahan leikkuri ennen työn aloittamista.
 • Puhdista raivaussaha aina käytön jälkeen.
 • Vaihda bensiiniseos tarvittaessa.
Leikkuupään puhdistaminen STIHL FS 131 -raivaussahan kunnossapidon yhteydessä

Huomioitavaa raivaussahan kunnossapidossa

Raivaussahan kunnossapidon ensimmäisessä vaiheessa on luettava huolellisesti käyttöohje, jossa kuvataan tärkeimmät kunnossapitotoimet. Suorita vain käyttöohjeessa kuvatut huolto- ja korjaustyöt. Kaikki muut työt suorittaa STIHL-jälleenmyyjä, jolla on tarvittava asiantuntemus kaikkiin korjauksiin. Lisätietoa itse suoritettavista tehtävistä saat täältä.

STIHL MotoMix -raivaussahan polttoaine oranssissa kanisterissa

Oikea polttoaine raivaussahalle

Oikean polttoaineen käyttö on tärkeää: suosittelemme STIHL MotoMix -polttoaineen käyttöä bensiinikäyttöisessä raivaussahassa. Se sopii täydellisesti moottoriin ja se on lisäksi sekoitettu valmiiksi, erityisen vähäpäästöinen, tehokas ja vakaa varastoinnin aikana. STIHL-täyttöjärjestelmä estää polttoaineen roiskumisen ja auttaa välttämään säiliön ylitäytön.

Raivaussahan leikkurin tarkastus

Raivaussahat toimivat erilaisilla leikkuupäillä, jotka voi vaihtaa tarvittaessa muutamalla helpolla toimenpiteellä. Käytettävän leikkurin kunto on tärkeää huomioida raivaussahan virheettömän toiminnan varmistamiseksi. Tarkista leikkuri seuraavasti. Huomaa, että käsittelytoimenpiteet vaihtelevat leikkuupäästä riippuen:

 1. Siimalla varustettu leikkuupää (esim. AutoCut, SuperCut): Avaa leikkuupää ja tarkista, että siima on kelattu oikein – siimat eivät saa mennä ristiin. Jos siimaa ei ole kelattu oikein, kelaa leikkuupää takaisin alkuperäisellä STIHL-siimalla.
 2. Leikkuupää muoviterillä (PolyCut): Tarkista leikkuupää kulumisen ja halkeamien varalta. PolyCut-terässä kulumismerkit osoittavat leikkurin kunnon. PolyCut-terän kolme terää on vaihdettava aina kokonaisena sarjana.
 3. Metallileikkurit (esim. ruohonleikkuuterä, silppurin terä): Metallileikkurien kohdalla on tarkistettava uudelleenteroituksen tarve. Jos niissä on vääntymiä tai murtumia, ne on aina vaihdettava.
STIHL-raivaussahan raivausterän puhdistaminen kostealla liinalla

Raivaussahan säännöllinen kunnossapito ja hoito

Työn päätyttyä raivaussaha on huollettava säännöllisesti. Tarkista myös, että leikkuri ja suojus on asennettu oikein.

Raivaussahan puhdistaminen

Kunnossapito on hyvä tilaisuus puhdistaa raivaussaha perusteellisesti. Puhdistusohjeet on kuvattu yksityiskohtaisesti.

Henkilö poistamassa ruohoa STIHL-raivaussahasta pehmeällä liinalla sen puhdistamiseksi

Työkalut ja materiaalit

Alla on yhteenveto tärkeimmistä työkaluista ja materiaaleista, joita tarvitset raivaussahan puhdistamiseen. Käytä työskennellessäsi aina käyttöohjeen mukaisia henkilönsuojaimia.

 • Sivellin/maalisivellin
 • Pehmeä liina
 • Yleispuhdistusaine
 • STIHL Varioclean
 • Yhdistelmähylsyavain
 • Työkäsineet
Henkilö puhdistamassa STIHL-raivaussahan suojusta kostealla liinalla

Suojuksen ja kotelon puhdistaminen

Jotta raivaussahasi hyvä teho säilyisi pitkään, raivaussahan suojus ja kotelo on hyvä puhdistaa heti työskentelyn jälkeen ennen kuin jäämät kuivuvat niihin. Irrota ennen aloittamista sähkökäyttöisen raivaussahan pistoke pistorasiasta, irrota akku akkukäyttöisestä raivaussahasta ja sammuta bensiinikäyttöisen raivaussahan moottori.

Puhdista raivaussahan kotelo ja suojus kostealla liinalla tai pehmeällä harjalla tai yleispuhdistusaineella pinttyneen lian poistamiseksi.

Henkilö irrottamassa ilmansuodatinta STIHL-raivaussahasta sen puhdistamiseksi

Ilmansuodattimen puhdistus

Ilmansuodattimet puhdistavat kaasuttimen ilman ja ne likaantuvat ajan myötä. Muista siis puhdistaa raivaussahan ilmansuodatin tarvittaessa. Avaa suodatinkotelo käyttöohjeen mukaisesti ja irrota kangas- tai paperisuodatin. Puhdista ruohonleikkurin suodatin napauttamalla sitä hyvin.

Huomaa, että kangassuodattimet ovat syviä suodattimia. Tämä tarkoittaa, että naputtamalla irtoavat vain pinnalla olevat likahiukkaset. Hienot likahiukkaset kiinnittyvät materiaaliin, ja ne voidaan poistaa vain erikoispuhdistusaineilla, kuten STIHL Varioclean -puhdistusaineella. Varioclean-puhdistuksen jälkeen suodattimen tulee antaa kuivua huoneenlämmössä.

Joissakin laitteissa on karkea metallisuodatin kangassuodattimen sijaan. Sen avulla puhdistetaan moottorin jäähdytysilma. Raivaussahaa puhdistaessa on yleensä riittävää, että napautat sitä ulospäin tai huuhtelet sen juoksevalla vedellä.

Sylinterin jäähdytysripojen puhdistaminen

Jotta raivaussaha toimisi turvallisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla, suosittelemme puhdistamaan sylinterin jäähdytysrivat säännöllisesti. Tarkista, että raivaussahan jäähdytysrivat ovat puhtaat. Jos jäähdytysrivat ovat likaiset, ne on puhdistettava huolellisesti harjalla tai paineilmalla.

Lähikuva bensiinikäyttöisen STIHL-raivaussahan sytytystulpasta

Sytytystulpan puhdistaminen

Bensiinikäyttöisen raivaussahan käynnistysongelmat voivat joskus viitata siihen, että sytytystulppa on likainen. Nukkaamaton liina sopii parhaiten bensiinikäyttöisen raivaussahan sytytystulpan puhdistamiseen. Noudata irrotuksessa ja testauksessa käyttöohjeita.

Sytytystulppa kannattaa vaihtaa, jos siinä on huomattavia kulumisen merkkejä tai tietyn käyttötuntimäärän jälkeen. Jos mahdollista, poista myös kontaminaation syy.

Liian paljon moottoriöljyä polttoaineessa tai likainen ilmansuodatin on haitallista sytytystulpalle.

Huomio: Älä koskaan puhdista raivaussahan pakoputkea tai kaasutinta itse. Anna STIHL-jälleenmyyjän puhdistaa kaasutin tai pakoputki.

Katso puhdistetun raivaussahan oikeaoppiset säilytysohjeet muista oppaistamme.

STIHL-suojavarusteita käyttävä mies lisäämässä STIHL-raivaussahaan bensiiniöljyseosta

Miksi raivaussaha ei käynnisty?

Ongelma voi johtua bensiiniseoksesta. Älä käytä edellisvuodesta laitteeseen jäänyttä seosta. Jos et ole varma, kuinka vanhaa bensiiniseos on, se kannattaa vaihtaa uuteen.

Jos kipinä ei siirry

Yksi mahdollinen syy toimintahäiriöön on sytytystulppa. Se on kulutusosa, joka on vaihdettava säännöllisesti. Jos uusikaan sytytystulppa ei korjaa ongelmaa, vie raivaussaha STIHL-jälleenmyyjälle tarkastettavaksi.