Nurmikon leikkaaminen

Säännöllinen ruohonleikkuu vahvistaa nurmikkoa ja tekee siitä tuuhean. Opi ruohonleikkuun tärkeimmät niksit, niin nurmikko pysyy elinvoimaisena.

Nurmikkoa leikataan akkukäyttöisellä STIHL-ruohonleikkurilla 339 C

Yleiskatsaus: Nurmikon leikkaaminen

  • Ihanteellinen korkeus: 3–5 senttimetriä pelinurmikolle, 2–3 senttimetriä koristenurmikolle, 5–6 senttimetriä varjonurmikolle.
  • Leikkaa nurmikko ennen lannoitusta ja seuraavan kerran vasta kahden viikon kuluttua lannoituksesta. 
  • Märkää nurmikkoa ei kannata leikata.
  • Leikkuuterät on vietävä jälleenmyyjälle hiottavaksi vähintään kerran vuodessa.
  • Leikkaa ensin nurmikon reunat, sitten muu alue.
  • Leikkaa epätasaiset pinnat poikittain rinteeseen nähden suoria linjoja pitkin.

Nurmikonhoito ruohonleikkurilla

Ruohonleikkuuta ei tehdä ainoastaan ulkonäön vuoksi, vaan se on tärkeä hoitotoimenpide, joka edistää nurmikon kasvua ja elinvoimaisuutta. Säännöllisen leikkauksen ansiosta ruohoon muodostuu uusia sivuversoja, jolloin se kasvaa tuuheaksi ja tasaiseksi ja torjuu rikkakasveja.

Käyttönurmikon ihanteellinen leikkuukorkeus

Hyvin hoidettu nurmikko on noin 3–5 senttimetriä korkea. Liian pitkässä nurmikossa voi alkaa kasvaa rikkakasveja ja muuta kasvillisuutta. Liian lyhyet korret eivät puolestaan suojaa maata taudeilta. Lyhyt nurmikko on riski erityisesti auringonpaisteella ja hellejaksojen aikana. Nurmikko palaa ja maa kuivuu vedenpuutteen vuoksi. Siksi nurmialue kannattaa pitää kesällä ja helteisinä aikoina viiden senttimetrin pituisena, jotta maa pysyy riittävän viileänä. Ota myös huomioon, että nurmikon kasvunopeus vaihtelee vuodenajasta, säästä ja käytetyistä siemenistä riippuen. Säädä siksi leikkuukorkeus aina ennen leikkuuta.

Koristenurmikon voi jättää lyhyemmäksi

Koristenurmikko kannattaa leikata 2–3 senttimetrin korkuiseksi. Jos nurmikolla ei kävellä tai sitä ei muuten rasiteta, sen voi leikata vielä lyhyemmäksi. Kuitenkin mitä korkeampi lämpötila, sitä pidempi nurmikon on oltava. Kesän kuivilla ja kuumilla ilmoilla suosittelemme viiden senttimetrin leikkuukorkeutta.

Poikkeuksena varjonurmikko

Varjonurmikko saa ja sen pitää olla pidempi. Korret saavat olla läpi vuoden 5–6 senttimetrin mittaisia, jotta kallisarvoisen auringonvalon keruuseen käytettävä korren ala on suurempi. Kastele nurmikko niin, että se saa tarpeeksi vettä. Usein ympäröivät pensasaidat, pensaat ja puut kilpailevat vedestä ja ravinteista.

NUOREN NURMIKON LEIKKAAMINEN

Vasta kylvetyn nurmikon omistaja odottaa varmasti jo innolla kauniin vihreää nurmimattoa. Tarvitaan kuitenkin kärsivällisyyttä: Itämisaikana nurmikko tarvitsee ennen kaikkea kastelua ja lepoa. Nuoren nurmikon saa leikata vasta, kun se on kasvanut 8–10 senttimetrin korkuiseksi. Tällöin korsista tulee vankemmat ja nurmikosta tuuheampi. Nuoren nurmikon leikkuukorkeus on pidettävä 5–6 senttimetrissä, eli nurmi saa olla hieman pidempää kuin aiemmin perustetuilla nurmikolla. Leikkaa aina terävillä leikkuuterillä, sillä tylsät terät saattavat repiä hennot korret irti.

Märän nurmikon leikkaaminen

Märän nurmikon leikkaamista ei suositella. Ruohonleikkurisi kiittää, kun märät ruohonkorret eivät takerru siihen ja tylsytä teriä. Jos ruoho on pakko leikata märkänä, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Vältä nurmikolla kävelemistä ennen leikkaamista, sillä märkä ruoho suoristuu hitaasti eivätkä leikkuuterät osu siihen.
  • Nurmikkoa ei saa bioleikata. Märkä ruohosilppu on painavaa ja tukehduttaa nurmikon. Muista siis ottaa keruusäiliö käyttöön.
  • Tyhjennä keruusäiliö, kun se on puoliksi täynnä. Myös ruohonleikkurin paino kuormittaa nurmikkoa. Vältä ylimääräinen kuormitus tyhjentämällä keruusäiliö usein.
  • Käytä hiottuja teriä. Jos jo kuivan nurmikon leikkaaminen on työlästä, märän nurmikon leikkaamista ei kannata ajatellakaan. Terät tylsyvät edelleen ja ruohonkorret rispaantuvat eivätkä katkea siististi. Terät on hiottava uudelleen märän nurmikon leikkaamisen jälkeen.
  • Kiinnitä huomiota leikkuukorkeuteen. Nurmikko kannattaa jättää tavallista pidemmäksi (noin kuusi senttimetriä) ja leikata pian uudelleen, kun se on kuivunut.
Lue oppaastamme, miten ruohonleikkuri puhdistetaan. 
Akkukäyttöinen STIHL-ruohonleikkuri RMA 339 vihreällä nurmikolla

Päästötön, kompaktin kokoinen ja hiljainen: Akkukäyttöiset STIHL-ruohonleikkurit

Joustavat akkukäyttöiset ruohonleikkurimme tarjoavat paljon muutakin kuin siistin leikkuujäljen. Hiljaisen äänensä ansiosta ne soveltuvat erinomaisesti yksityispihoille. Innovatiivinen STIHL-akkuteknologia takaa suuren moottoritehon. Eco-toiminnon kaltaisten älykkäiden järjestelmien ansiosta pystyt työskentelemään pitkään ja leikkaamaan enemmän ruohoa yhdellä latauksella. Oletko jo tutustunut akkukäyttöiseen RMA 339 ‑ruohonleikkuriin?

Voinko leikata nurmikon lannoittamisen jälkeen?

Ruohon on annettava levätä riittävän kauan lannoittamisen ja leikkaamisen välillä, jotta ravinteet ehtivät imeytyä. Jos maassa on edelleen lannoiterakeita, leikkaamista täytyy lykätä. Leikkaa nurmikko mieluiten kaksi tai kolme päivää ennen lannoitusta, jotta ravinteet imeytyvät maahan nopeasti. Jos haluat ilmata nurmikon, suosittelemme lannoittamaan nurmikon ensin ja odottamaan sitten noin kaksi viikkoa. Leikkaa nurmikko sitten noin 2–3 senttimetrin pituiseksi ennen ilmaamista .

Milloin nurmikko kannattaa leikata?

Voit leikata nurmikon ensimmäisen kerran heti, kun se alkaa kasvaa keväällä. Jatka leikkaamista säännöllisesti läpi puutarhakauden (maaliskuusta marraskuuhun). Huomaa kuitenkin, että nurmikon on oltava kuiva.  Vuorokaudenajalla ei ole väliä, kun lämpötilat ovat tavanomaiset. Ainoastaan helteellä ruoho kannattaa leikata aamulla tai illalla.

Ota myös huomioon meluntorjuntalainsäädännössä säädetyt hiljaisuusajat. Äänekkään moottorikäyttöisen ruohonleikkurin käyttö on sallittu ainoastaan arkipäivisin klo 7–13 ja 15–17. Tämä koskee myös äänekkäitä raivaussahoja ja ruohotrimmereitä. Hiljaisia laitteita, kuten sähkö- ja akkukäyttöisiä STIHL-ruohonleikkureita ja sähkö- ja akkukäyttöisiä STIHL-ruohotrimmereitä, voi käyttää arkipäivisin klo 7–20. Saksassa saattaa myös olla kuntakohtaisia tiukempia säännöksiä. Paikalliset säännöt on kaiken varalta hyvä tarkistaa esimerkiksi kunnan verkkosivustolta.

Saanko leikata nurmikon sunnuntaisin?

Saksan meluntorjuntalainsäädännön mukaan nurmikkoa ei pääsääntöisesti saa leikata sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Tämänhetkinen lainsäädäntö ei koske robottiruohonleikkureita (esimerkiksi STIHL iMOW®). Suosittelemme kuitenkin huomioimaan naapurit ja välttämään robottiruohonleikkurin käyttöä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Kuinka usein nurmikko on leikattava? 

Nurmikko on leikattava vähintään kerran viikossa, ja keväällä leikkuuväli voi olla tiheämpikin. Jos nurmikkosi kasvaa yli 2,5 senttimetriä viikossa, se on leikattava jopa kahdesti viikossa. Leikkuuväli riippuu myös nurmikon tyypistä. Kulutusta kestävä pelinurmikko leikataan kerran viikossa. Koristenurmikko leikataan nopean kasvun aikana 4–7 päivän välein. Varjonurmikolle riittää sama leikkausväli kuin pelinurmikolle. 

Pitkä vihreä nurmikko ennen leikkaamista

Ruohonleikkuu sujuu sopivilla laitteilla

Pitkän ruohon leikkaaminen

Jos nurmikkoa ei ole leikattu pitkään aikaan, on huomioitava muutama seikka, jotta ruohonleikkuri ei joudu liian koville. Hyvin toimiva ja tehokas ruohonleikkuri, jossa on yksinkertainen leikkuukorkeuden säätö, on kaiken A ja O – myös pitkän ruohon leikkuussa. 

 Mies leikkaa nurmikkoa polttomoottorikäyttöisellä STIHL-ruohonleikkurilla RM 248 puutarhavajan edessä

1/3-sääntö

Villiintynyttä nurmikkoa ei välttämättä kannata leikata kerralla neljän senttimetrin mittaiseksi. Radikaali leikkaus lomaltapaluun tai pitkän hoitamattoman jakson jälkeen saattaa jopa olla nurmikolle haitaksi. Siksi kannattaakin lyhentää pitkä ruoho vähän kerrallaan useilla kerroilla. Leikkaa kerralla enintään kolmannes pisimpien korsien pituudesta. Tällainen leikkuu ei häiritse ruohon luonnollista kasvua eikä vahingoita ruohon kasvupistettä, joka on noin korren puolivälissä.

Ruohonleikkuri pitkän ruohon leikkaamiseen 

Enintään 15–20-senttisen ruohon voi laitemallista ja ruohon ominaisuuksista riippuen leikata STIHL-ruohonleikkurilla tai STIHL-ajoleikkurilla. Muista noudattaa 1/3-sääntöä. 

Jos nurmikko on jo kasvanut 15–20-senttiseksi tai jopa pidemmäksi, suosittelemme kuitenkin pääsääntöisesti käyttämään ruohotrimmeriä.  

Ruohotrimmeri pitkän ruohon leikkaamiseen 

Kun on leikattava erittäin pitkää, eli yli 20-senttistä ruohoa, ruohotrimmeri on paras valinta. 

Leikkaa erittäin pitkä ruoho ruohotrimmerillä kahteen suuntaan: ensin vasemmalta oikealle korren yläosa, ja sitten oikealta vasemmalle korren alaosa. Liikuta laitetta puoliympyrän muodossa oikealta vasemmalle, jolloin ruoho jää laitteen vasemmalle puolelle. 

Pienellä harjoituksella, oikealla tekniikalla ja käyttämällä pitkän ruohon perustekniikkaa saat ruohotrimmerillä tai raivaussahalla aikaan siistin leikkuujäljen. 

Suurilla, tasaisilla alueilla suosittelemme neliötekniikkaa: Jaa alue useisiin neliöihin ja työstä neliöt ulkoreunoja pitkin kohti keskustaa. Näin säilytät yleiskuvan leikattavasta alueesta. 

Ruohonleikkurien huolto ja käyttö

Ruohonleikkuri on hoidetun nurmikon paras ystävä. Myös nurmikko kiittää, kun käytät ruohonleikkuria oikein. Suosittelemme käyttämään ruohonleikkuria aina käyttöohjeen mukaisesti. Silloin koneesta on sinulle pitkään iloa. Olemme koonneet tänne asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Hiotut terät

Hiotut terät eivät ole ainoastaan keittiössä avain siistiin leikkausjälkeen. Myös ruohonleikkurin terien on oltava terävät, jotta ruoho katkeaa tasaisesti haluttuun mittaan. Parhaan tuloksen saat, kun hiot terät 20–25 työtunnin jälkeen. Leikkuuterät on hiottava myös ennen puutarhakautta tai sen jälkeen.

Leikkuuterien vaihtaminen jälleenmyyntiliikkeessä

Jos leikkuuterä ei ole ehjä ennen käyttöönottoa keväällä ja siinä on esimerkiksi halkeamia tai lovia, se on vaihdettava välittömästi STIHL-jälleenmyyntiliikkeessä. Muuten suosittelemme terän irrottamista ja hiomista tai toimittamista ammattilaiselle hiottavaksi ja tasapainotettavaksi.

Noudata varovaisuutta terien tarkastuksessa

Turvallisuus ennen kaikkea. Varmista ehdottomasti ennen terien tarkastamista, että ruohonleikkuri on kytketty pois päältä eikä voi käynnistyä. Irrota akkukäyttöisen ruohonleikkurin akku, polttomoottorikäyttöisen laitteen sytytystulpan pistoke ja sähkökäyttöisen leikkurin pistoke pistorasiasta. Tee näin myös ennen ruohonleikkurin puhdistamista. 

 

Aita vihreän nurmikon takana, taustalla tuuhea pensasaita ja puita

Ruohonleikkuu epätasaisilla pinnoilla

Jos nurmialue on erityisen epätasainen, ruohonleikkurin työntäminen voi olla työlästä. Siksi suosittelemme leikkaamaan nurmikon vaakasuunnassa eikä mäkeä ylös ja alas. Poikittain rinteeseen nähden leikatessa voimaa tarvitaan vähemmän ja tasaisten linjojen leikkaaminen on helpompaa. Lisäksi tällainen leikkaustapa on turvallisempi. Kaatuessa riski ruohonleikkurin alle jäämisestä on tällöin pienempi.

 Nainen säätää akkukäyttöisen STIHL-ruohonleikkurin RMA 339 C leikkuukorkeutta

Sopivan leikkuukorkeuden säätö

Tarkista ennen ruohonleikkuuta, onko laitteen leikkuukorkeus ilmoitettu senttimetreinä, millimetreinä vai tuumina. Jos ole epävarma leikkuukorkeuden säätämisestä, tutustu käyttöohjeeseen tai kysy neuvoa STIHL-jälleenmyyjältäsi.

 

Ruohonleikkurin korkeudensäätövinkki

Seuraavalla konstilla saat helposti määritettyä nurmikon sopivan leikkuukorkeuden: Aseta ohut pahvinpala nurmikolle ja mittaa se viivoittimella. Sen avulla voit määrittää ruohonleikkuriin sopivan leikkuukorkeuden.

Älykästä nurmikonhoitoa: robottiruohonleikkurit

STIHL-robottiruohonleikkuri iMOW® RMI 422 vihreällä nurmikolla kukkivan pensaan takana

Näppärä ja nopea

Älykäs STIHL-robottiruohonleikkuri iMOW® leikkaa nurmikon automaattisesti, kiertää esteet, kulkee kaltevillakin pinnoilla ja lataa tarvittaessa itsensä uudelleen. iMOW®-mallisto tarjoaa äärimmäistä mukavuutta. Voit nauttia rauhassa puutarhasta robotin työskennellessä.

iMOW® hoitaa ruohonleikkuun puolestasi

Vihjeitä ja vinkkejä ruohonleikkuuseen

Ruohonleikkuu on yksinkertainen, mutta myös vaativa tehtävä. Kun olet päässyt siitä jyvälle, saat palkinnoksi kauniin ja terveen nurmikon. Olemme koonneet tänne tärkeimmät vihjeet ja vinkit tehokkaaseen nurmikonhoitoon.

Leikkaa ensin nurmikon reunat, sitten muu alue

Ruohonleikkuussa paras työskentelysuunta on ulkoa sisäänpäin. Trimmaa ensiksi nurmikon reunat. Käytä esimerkiksi ruohotrimmeriä  tai nurmikonreunaleikkuria, kuten HSA 26. Sitten voit leikata muun nurmikon. Käytä siihen mieluiten ruohonleikkuria, jos maaston muodot sallivat sen. Samalla nurmikon reunalle jäänyt ruohosilppu kerätään talteen ruohonleikkurin keruusäiliöön.

Bioleikkaus: lannoitus ja ruohonleikkuu samalla kertaa

Bioleikkauksessa leikatut korret silputaan hienoksi, ja silpun mukana nurmikkoon palautuu arvokkaita ravinteita. Säästät aikaa ja rahaa, etkä joudu miettimään keruusäiliön tyhjentämistä tai lannoitteen levittämistä.

Älä kävele leikkaamattomilla alueilla

Nurmikkoa leikatessa kävele vain alueilla, jotka on jo leikattu. Jalkojen alla tallautunut nurmikko ei ehdi suoristua ennen leikkausta. Tällöin leikkausjäljestä tulee epätasainen.

Käytä ruohonleikkurin koko leikkuuleveyttä

Leikkaa aina suoria linjoja pitkin, jotta leikkuujäljestä tulee tasainen. Ajan aina renkaan leveyden verran lomittain jo leikatun linjan päältä.

Mies leikkaa nurmikkoa polttomoottorikäyttöisellä STIHL-ruohonleikkurilla RM 448 puuaidan vieressä

Luotettavat apurit nurmikonhoitoon