STIHL tärinänvaimennusjärjestelmät: turvallisempaan ja tarkempaan työskentelyyn

Tärinänvaimennusjärjestelmä (AV-järjestelmä) on erinomainen kaikille, jotka käyttävät sähkötyökaluja pitkiä aikoja. Seuraavassa kerromme siitä tarkemmin.

Yleiskatsaus: Tärinänvaimennus-  

  • Laitteen kahvojen katkaisu voimansiirrosta vähentää tärinää 
  • AV-järjestelmän puskuri- ja jousielementtien monimutkainen vuorovaikutus  
  • Ihanteellinen kevyisiin töihin, esim. metsä-, puutarha-, maisemointi- ja rakennusaloilla
  • Erilaiset vaatimukset bensiini-, akku- ja sähkötyökaluille
  • AV-järjestelmä on tärkeä osa työterveys- ja turvallisuusohjeiden noudattamista  

Miten tärinänvaimennusjärjestelmä toimii?

Tärinänvaimennusjärjestelmien rakenne ja vaikutus ovat periaatteessa samat kaikissa STIHL-sähkötyökaluissa: tärinänvaimennusjärjestelmä eristää laitteen kahvat voimansiirrosta tärinän vähentämiseksi. Se auttaa myös noudattamaan työterveys- ja turvallisuusstandardeja, jotka koskevat erityisesti tärinälle altistumista. 

STIHLin tärinänvaimennusjärjestelmä on hienosäädetty järjestelmä, jossa käyttölaitteen, kahvojen ja AV-elementtien (teräksestä, kumista tai molemmista valmistetut) komponentit on sovitettu täydellisesti yhteen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: vaikka pehmeät AV-järjestelmät voivat eristää tärinää erinomaisesti, niillä voi joskus olla ei-toivottu vaikutus laitteen käsittelyyn. Tietokone optimoi tämän vuoksi työkalun käyttäytymisen kullekin laitteelle todellisessa työkalukäytössä. 

Keskitymme STIHLillä aina asiakkaiden tarpeisiin ja hyödynnämme monien vuosien kokemustamme. Valmistamme täten aina kaupallisesti kannattavia tärinänvaimennusjärjestelmiä.

Tärinänvaimennusjärjestelmän ydin

Puskuri- ja jousielementit ovat jokaisen tärinänvaimennusjärjestelmän ytimessä. Ne on valmistettu joko kumista, teräksestä tai molemmista. STIHL mahdollistaa yksilölliset säädöt haluttuun rakenteeseen – yhdistämme jousielementtimme monimutkaiseen pysäytysjärjestelmään, joka koostuu kumista ja kovasta vaahtomuovista.
Seuraavissa videoissa näytetään selkeästi, miten puskuri- ja jousielementtien yhteisvaikutus vähentää tärinää käytön aikana. 

Tärinänvaimennusjärjestelmät eri voimansiirtoihin

STIHL-sähkötyökalut ovat joko bensiini-, sähkö- tai akkukäyttöisiä. Laitteeseen asennetun tärinänvaimennusjärjestelmän vaatimukset vaihtelevat voimansiirtotyypin mukaan.

Ammattikäyttöön tarkoitetut STIHL-sähkötyökalut AV-järjestelmällä

Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta ja ylös katsovaa miestä kävelemässä metsässä käsikirveen ja STIHL-akkumoottorisahan kanssa

MSA 300:n AV-järjestelmä suojaa lihaksia ja niveliä.

AV-moottorisahat metsätöihin

Tarkka käsittely on tärkeää metsätöissä. Siksi kaikissa STIHLin bensiinikäyttöisissä moottorisahoissa on AV-järjestelmä.

Akkukäyttöisen STIHL MSA 300 -moottorisahan AV-järjestelmä suojaa myös lihaksia ja niveliä kaadettaessa, karsittaessa tai sahattaessa pieniä ja keskikokoisia puita.

Nainen leikkaamassa pensasaitaa aurinkoisella säällä STIHL HS 82 -pensasleikkurilla

STIHL HS 82 -pensasleikkurin avulla voit työskennellä mahdollisimman kevyesti.

AV-laitteet puutarhanhoitoon ja maisemointiin

Suuren vääntömomentin moottorit varmistavat nopean edistymisen puutarha- ja maisemointitöissä. AV-järjestelmällä varustetut sähkötyökalut vähentävät moottorin tärinää ja varmistavat siten kevyen työskentelyn esimerkiksi STIHL FS 411 -raivaussahalla, STIHL BG 86 -lehtipuhaltimella tai STIHL HS 82 -pensasleikkurilla.

STIHL TS 500i -bensiinikäyttöistä laikkaleikkuria käyttävä mies leikkaamassa teräspulttia rakennustyömaalla

AV-järjestelmä vähentää laikkaleikkurin moottorin tärinää.

AV-työkalut – rakennuskäyttöön

Bensiinikäyttöisellä STIHL TS 410 -laikkaleikkurilla voi leikata tarkasti betonia, asfalttia, kivimateriaalia, rakenneterästä tai putkia. Sen AV-järjestelmä vähentää merkittävästi moottorin välittämää tärinää, mikä tekee työskentelystä helppoa myös pitkien käyttöjaksojen aikana.

STIHL-työkalujen tärinänvaimennusjärjestelmät: valikoima

Tärinänvaimennusjärjestelmät ja työterveys- ja turvallisuusohjeet

Tärinänvaimennusjärjestelmän merkitys työkalujen käyttäjille on suhteellisen selvä: laitteen mukavampi käyttö. Tärinänvaimennusjärjestelmät ovat myös tärkeä osa työnantajien varmistamaa työterveyttä ja -turvallisuutta. EU:n tärinädirektiivissä määritellään tärinätasojen yläraja-arvot.

Niitä voidaan noudattaa eri menetelmillä: joko ylittämällä laitteen suurin sallittu päivittäinen käyttöaika tai alittamalla tärinäraja, joka mahdollistaa laitteen käytön ilman aikarajoitusta. Tärinänvaimennusjärjestelmä auttaa näin täyttämään ammattilaisille tärkeät tärinämääräykset päivittäisissä käyttöajoissa.

STIHL-sähkötyökalun tärinäkuormitus on testattu

STIHL mittaa jokaisen sähkötyökalun tärinätason huolellisesti.

Työnantajan ohjeistus: tärinä

Seuraavissa asiakirjoissa on perustietoa tärinää käsittelevästä EU-direktiivistä (2002/44/EY), joka koskee käsiin ja käsivarsiin kohdistuvaa tärinää, sekä antaa hyödyllistä tietoa direktiivin soveltamisesta työnantajien toimesta.

Tarjoamme myös laskentatyökalun päivittäisen tärinäkuormituksen määrittämiseen sekä STIHL-sähkötyökalujen tärinätiedot.

STIHL-tärinänvaimennusjärjestelmä: alkuperät

Tärinänvaimennusjärjestelmäämme käytetään kaikissa STIHL-sähkötyökaluissa, joissa voimansiirto aiheuttaa voimakasta tärinää. Tämä koskee monia sähkötyökaluja aina moottorisahoistaraivaussahoihin, laikkaleikkureihin ja pensasleikkureihin. Nykyään monien STIHL-sähkötyökalujen käyttömukavuus ja terveyssuoja ovat kuitenkin peräisin moottorisahasta.

Vanha mustavalkoinen kuva puun kaatamisesta STIHL Contra -moottorisahalla
Legendaarinen STIHL Contra tuotiin markkinoille vuonna 1959.

Tarkemmin sanottuna legendaarisella STIHL Contralla. Kun se lanseerattiin vuonna 1959, se oli ensimmäinen saha, jota voitiin käyttää sekä puiden kaatamiseen että karsimiseen. Kenellekään ei kuitenkaan ollut aivan selvää, että työkalun voimakas tärinä säännöllisen käytön aikana ja erityisesti kylmässä voi johtaa vakaviin verenkierto-ongelmiin käyttäjän sormissa – ns. valkosormitautiin.

Tilanteen korjaamiseksi STIHL alkoi tutkia ja kehittää moottorisahojen tärinänvaimennusjärjestelmää, joka patentoitiin vuonna 1964.

Vanha mustavalkoinen lähikuva puun kaatamisesta STIHL Contra -moottorisahalla
STIHL Contraa voidaan käyttää sekä puiden kaatamiseen että karsimiseen.

Tärinänvaimennusjärjestelmälle oli ominaista kahvojen eristäminen moottorista kumielementtien avulla. Vuotta myöhemmin tärinänvaimennusjärjestelmä oli jo vakiovaruste uudessa STIHL Contrassa, ja vuonna 1967 moottorisaha 041AV oli saatavana myös täysin integroidulla runko-osan tärinänvaimennusjärjestelmällä varustettuna. Se koostui valetusta magnesiumosasta, joka sisälsi kaasuttimen ja ilmansuodattimen, johon takakahva oli kiinnitetty. Tämä AV-järjestelmä kehitettiin erittäin nopeasti, ja se siirrettiin kevyen mukautuksen myötä muihin tuoteryhmiin. 

Valkosormitauti ei ole enää tyypillinen sairaus nykypäivän metsureille, sillä STIHL-sähkötyökaluissa on lämmitetyt kahvat ja tärinänvaimennusjärjestelmät.

Enemmän ammattilaispalveluita