Kuulonsuojaimet töissä ja kotona

Oikeat kuulonsuojaimet suojaavat korviasi meluisissa työtilanteissa ja kotona työskenneltäessä. Kerromme, mitä on otettava huomioon kuulonsuojaimia valittaessa ja käytettäessä.

Kuulonsuojaimet töissä ja kotona

Miksi kuulonsuojaimien käyttö on tärkeää töissä

Olipa kyse lehtipuhaltimista, moottorisahoista tai pensasleikkurista, sähkötyökalujen käyttö voi olla meluisaa. Korvamme ovat herkät, eikä niitä saa altistaa liian koville äänille. Puutarhassa tai metsässä työskentelevät eivät kuitenkaan aina voi välttää meluisia olosuhteita.

Um Ihr Gehör vor zu starker und zu lang andauernder Lärmbelastung zu schützen und spätere Hörschäden zu vermeiden, sollten Sie bei lauten Arbeiten – egal ob im Garten oder auf Baustellen sowie in Industrie- und Handwerksbetrieben – einen Gehörschutz tragen.

Kuulon suojaamiseksi liialliselta ja pitkäaikaiselta melulta ja myöhempien kuulovaurioiden estämiseksi meluisassa ympäristössä on käytettävä kuulonsuojaimia työskenneltäessä – niin puutarhassa, rakennustyömailla kuin teollisuusyrityksissä ja työpajoissa.

Kaikki melu ei kuitenkaan ole samanlaista. Äänenvoimakkuuden lisäksi on tärkeää huomioida myös etäisyys melun lähteestä. Erona on esimerkiksi se, onko moottori suoraan korvan vieressä työskenneltäessä – kuten esimerkiksi pensasleikkurissa – vai onko se yli metrin päässä, kuten ruohonleikkureissa. Siksi on tärkeää tietää, kuinka paljon melua ohjautuu korviin suoraan, kun valitaan oikeaa kuulonsuojainta.

Puutarha- ja työkoneidemme käyttöohjeissa on kaksi arvoa: äänitehotaso edustaa laitteen tuottamaa suoraa äänenvoimakkuutta, kun taas äänenpainetaso määrittää arvon, joka todellisuudessa saavuttaa käyttäjän. Molemmat arvot ilmoitetaan desibeleinä (dB).

Kuulonsuojaimet yksityiskäyttäjille

Millaisia kuulonsuojaimia on olemassa?

Kategorioita on kaksi: korvatulpat ja kuulonsuojaimet. Tärkeää: Molemmat kategoriat tarjoavat samanlaisen suojan – melusuojauksessa ei ole olennaisia eroja. Molempia kuulonsuojaimia on nyt saatavana eri malleina eri tarkoituksiin. Ne voidaan yhdistää myös muihin henkilönsuojaimiin (PPE), kuten suojakypäriin tai visiireihin.

Voit itse määrittää, mikä kuulonsuojain – korvatulpat tai kuulonsuojaimet – sopivat sinulle parhaiten. Yleensä kannattaa valita mukavimmalta tuntuva kuulonsuojain.

Korvatulpat

Korvatulppia käytetään usein tehtaissa ja tuotantohalleissa, joissa niitä on käytettävä pidempään. Korvatulppien etuna on, että monet pitävät niitä mukavampina käyttää tällaisessa ympäristössä, koska korvat eivät hikoile ja kuulonsuojaimia ei tarvitse toistuvasti poistaa ja asettaa uudelleen paikoilleen.

Korvatulpat on yleensä valmistettu kartiomaisesta PU-vaahdosta, ja ne on helppo asettaa korvakäytävään. Syvän istuvuuden ansiosta ne suojaavat tehokkaasti melulta. Koska korvatulppia ei käytetä pään ulkopuolella, ne ovat yleensä mukavammat silmälasien käyttäjille kuin kuulonsuojaimet.

Erikoismallisissa korvatulpissa on kiinnityshihnat tai -nauhat, tai korvakappaleet, jotka on mukautettu yksilöllisesti käyttäjän korvakäytävään.

Kuulonsuojaimet

Kuulonsuojaimet näyttävät paksuilta kuulokkeilta. Kuulonsuojaimet kiinnitetään yleensä päälakisankaan tai suojakypärään. Äänensuojauksen periaate on sama kuin korvatulpissa. Ne voi taittaa helposti ylös tai poistaa taukojen ajaksi.

Kuulonsuojaimet sopivat kaikenlaiseen työhön sekä sisällä että ulkona. Niitä voi käyttää myös kaikissa sääolosuhteissa. Kylmissä lämpötiloissa kuulonsuojaimen etuna on myös se, että ne pitävät korvat lämpiminä työskentelyn aikana.

Yleisesti ottaen kuulonsuojaimia suositellaan, jos kuulonsuojaimia on puettava ja riisuttava usein tai jos työskentelet likaisessa ympäristössä. Kuulonsuojaimet ovat hygieenisempiä käyttää kuin korvatulpat, jos käsissä on pihkaa esimerkiksi metsässä työskenneltäessä.

Kuulonsuojaimet langattomalla tai Bluetooth®-toiminnolla, kuten STIHL Dynamic -kuulonsuojaimet Bluetooth®-yhteydellä (BT)

Kuulonsuojaimet Bluetooth®-yhteydellä

Radiolla tai Bluetooth®-yhteydellä varustetut kuulonsuojaimet ovat pitkälle kehitetty versio perinteisistä kuulonsuojaimista. Esimerkiksi STIHL in Bluetooth®-kuulonsuojaimet (BT) - Dynamic BT mahdollistavat viestinnän kollegoiden kanssa älypuhelimen tai yhdistetyn radion kautta. Tässä kuulonsuojainmallissa on myös viihdetoimintoja: musiikin kuunteleminen radion tai suoratoiston kautta voi lisätä motivaatiota ja ehkäistä keskittymiskyvyn heikkenemistä yksitoikkoisessa työssä.

Yhdistelmä kuulonsuojaimia ammattimaiseen metsätyöhön

Kuulonsuojaimien yhdistelmä

Jos altistut erittäin kovalle melulle, voit käyttää kuulonsuojaimia ja korvatulppia samanaikaisesti. Näin saavutetaan parempi äänieristys. Huomaa kuitenkin, että yksittäisiä suojausarvoja ei voi laskea yhteen. Käytä vain yhdistelmiä, jotka ovat akkreditoitujen eurooppalaisten testauslaitosten hyväksymiä.

Valitut kuulonsuojaimet

STIHL tarjoaa erilaisia kuulonsuojaimia tai korvatulppia, jotka suojaavat kuuloasi töissä tai kotona.

Mistä äänenvoimakkuudesta alkaen kuulonsuojaimia on käytettävä?

Ammattitoiminnassa on olemassa konkreettisia määrityksiä siitä, millä melutasoilla työntekijät tarvitsevat kuulonsuojaimia. Metsätöissä, rakennustyömailla tai kunnallisilla alueilla – kuulonsuojaimia tarvitaan, kun desibelitasot saavuttavat Saksan melu- ja tärinätyöturvallisuusasetuksen (LärmVibrationsArbSchuV) määritelmän mukaiset enimmäisarvot.

  • Asetuksen mukaan alle 80 dB:n äänenvoimakkuudet eivät ole ongelmallisia.
  • Alempi altistusraja on 80 dB. Jos melutaso ylittää tämän raja-arvon, kuulonsuojaimien käyttöä suositellaan.
  • Altistumisraja on 85 dB. Jos melutaso nousee tälle tasolle, kuulonsuojaimien käyttö on pakollista.
Kuulonsuojaimia käyttävä mies työskentelemässä rakennustyömaalla

Milloin käyttää kuulonsuojaimia yksityisessä työssä?

Kuulonsuojaimet yksityisiin puutarhatöihin

Myös yksityiset työt, kuten puutarhanhoito tai polttopuiden teko metsässä, voivat olla meluisia. Jotkin bensiinikäyttöiset moottorisahat, bensiinikäyttöiset raivaussahat ja bensiinikäyttöiset pensasleikkurit voivat tuottaa yli 100 dB:n melutason, joka on verrattavissa rock-konserttiin. Sähkömallit voivat saavuttaa 85–100 dB:n äänenvoimakkuuden, mikä vastaa likimäärin maantien melutasoa.

On syytä huomata, että akkutyökalut tuottavat vähiten melua. Akkukäyttöinen lehtipuhallin tuottaa noin 60–80 dB:n melutason, ja akkukäyttöiset ruohonleikkurit ja akkukäyttöiset pensasleikkurit tuottavat vastaavanlaisia arvoja.

Kuulonsuojaimia ja suojakäsineitä käyttävä nainen työskentelemässä puutarhalaitteiden parissa kotona

Siksi kysymykseen, pitäisikö kuulonsuojaimia käyttää yksityisessä työssä puutarhassa tai metsässä, ei voida vastata yksiselitteisesti. Käytettävän työkalun yksilöllinen melutaso on ratkaiseva. Äänenpainetaso on ilmoitettu kaikkien STIHL-sähkötyökalujen käyttöohjeissa. Se määrittää, tarvitaanko laitteen käytössä kuulonsuojaimia. Arvot on annettu tyypilliselle käytölle ja ne vastaavat todellista äänenvoimakkuutta, joka saavuttaa korvan.

STIHLin vinkki: Vaikka yksityisessä toiminnassa ei ole työturvallisuusmääräysten kaltaisia määräyksiä, viimeksi mainitut antavat erinomaisen viitteen. Tämä tarkoittaa, että kuulonsuojaimia suositellaan käytettäviksi jo 80 dB:n äänenvoimakkuudesta alkaen parhaan mahdollisen kuulonsuojauksen takaamiseksi.

Ohje: miten valita oikeat kuulonsuojaimet työhön

STIHL-vinkki: oikeanlaiset STIHL-kuulonsuojaimet on helppo löytää. Kaikissa "Concept"-tunnukseen päättyvissä malleissa on nauha, ja ylimääräisen "F"-kirjaimen sisältävissä malleissa tämä nauha voidaan taittaa. Malleissa, joiden nimessä on "BT", on Bluetooth®-yhteys.

Miten kuulonsuojaimia hoidetaan ja puhdistetaan?

Jotta kuulonsuojaimesi suojaavat sinua pitkällä aikavälillä, varmista, että käsittelet niitä oikein. 

  • Puhdistaminen:

Poista pöly ja nesteet käytön jälkeen ja varmista, että kuulonsuojaimet pääsevät kuivumaan kunnolla.

  • Hoito:

Jos kuulonsuojaimia käytetään usein, tiivisterenkaista ja vaahtomuovista koostuvat hygieniasarjat on vaihdettava säännöllisesti. Epämuodostumat, halkeamat, murtumat tai vääntyneet nauhat ovat merkkejä siitä, että kuulonsuojaimet on vaihdettava.

  • Säilytys:

Säilytä kuulonsuojaimia puhtaassa ja kuivassa ympäristössä, joka ei ole liian lämmin, ja suojattuna suoralta auringonvalolta.

Yhteenveto: Oikean kuulonsuojaimen valinta

  • Monet sähkö- ja puutarhatyökalut tuottavat paljon melua, jolta kuulosi on suojattava.
  • Sopivia kuulonsuojaimia suositellaan ammattimaiseen työhön, kuten rakennustyömaille tai metsään, sekä yksityiseen työhön.
  • Korvatulpat ja kuulonsuojaimet tarjoavat saman suojan. Valitsemasi tyyppi riippuu yleensä mieltymyksistäsi.
  • Määritä SNR- tai HML-arvojen avulla, minkä suojausarvon kuulonsuojaimesi pitäisi tarjota. Nämä tiedot löytyvät laitteen käyttöohjeesta.