Pensasaidan leikkaaminen: Näin näkösuojasta tulee silmänruokaa

Kauniit pensasaidat antavat puutarhallesi oikean muodon. Lue täältä, miten puutarhan pensasaidasta huolehditaan ja mitä pensasaitaa leikattaessa on huomioitava.

Suojavarusteisiin pukeutunut nainen leikkaa pensasaitaa STIHL HSA 56 -akkupensasleikkurilla

Yleiskatsaus: Pensasaidan leikkaaminen

 •  Leikkaa keväällä kukkivat pensasaidat vasta kukkimisen jälkeen
 • Varmista ennen kevyttä leikkuuta kesällä (maalis-syyskuussa), ettei pensasaidassa ole pesiä
 • Voimakkaampi karsinta on mahdollista myös lokakuun alun jälkeen

 • Lyhennä uudet versot kolmannekseen

 • Pensasleikkuri rinnankorkuisille pensasaidoille, pensasleikkuri korkeille pensasaidoille

 • Muotoile pensaat ja pensasaidat  

Vorsicht vor giftigen Hecken

Jotkin pensaat ja pensasaidat ovat myrkyllisiä. Koska erityisesti kirkkaanpunaisten marjojen siemenet ovat myrkyllisiä, marjakuusi ei sovellu kotitalouksiin, joissa on lapsia tai lemmikkejä. Tuijan, laakerikirsikan ja sypressin leikattuja versoja saa käsitellä vain käsineet kädessä. Tiettyä varovaisuutta tarvitaan myös likusterin ja puksipuun kanssa. Varmista siksi, että käytät asianmukaisia suojavaatteita, kun istutat ja hoidat pensasaitaasi.

Milloin pensasaita kannattaa leikata

Pensasaita on samalla näkösuoja ja elinympäristö: Olipa kyseessä sitten leikkaus tai muotoilu - vain säännöllisesti karsitut pensasaidat kasvavat tiheästi ja pitävät pitkään muotonsa. Se, milloin pensasaidan leikkaus on tarpeen, riippuu vuodenajasta ja kasvilajista.

Paras aika leikata pensasaita

Jotkin kasvit leikataan mieluiten helmikuussa, toiset taas myöhemmin. Nopeasti kasvavat kasvit - tai jos pensasaidan halutaan näyttävän erityisen tarkalta - tulisi leikata jopa kaksi kertaa vuodessa.

Pensasaidan kuiva puu

Pensasaidan hoitoleikkuu helmikuussa

Helmikuun puolivälissä tai lopulla kasvit ovat vielä talvilevossa, joten ne kestävät parhaiten leikkauksen. Lopputalvella tiheissä oksistoissa ei myöskään pesi lintuja. Etenkin valkopyökin ja peltovaahteran kohdalla tällainen aikainen karsinta edistää kasvua.

Kukkivien pensasaitojen hoitoleikkuu keväällä

Kukkivien pensasaitojen, kuten forsytian, lumipallon tai jasmiinin , karsiminen kannattaa tehdä vasta keväällä. Odota, kunnes pensaat ovat kukkineet. Varo häiritsemästä pesiviä eläimiä.

Kukkivien pensasaitojen hoitoleikkuu kesällä

Voit tehdä toisen pensasaidan leikkauksen kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa, kun lämpötila ei ole liian korkea, sillä monet pensasaidat versovat toisen kerran tähän aikaan. Huomaa kuitenkin, että nämä voivat olla vain muotoilu- ja hoitoleikkauksia.

Oikeudelliset säännökset

Milloin pensasaitojen leikkaaminen on kielletty? Pensasaidan voimakas karsiminen tai jopa poistaminen on lain mukaan kielletty maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana, koska linnut voivat pesiä pensasaidassa tänä aikana. Lintujen suojelusta huolimatta hoitoleikkaukset eivät ole ongelma, jos olet etukäteen varmistanut, ettei pensasaidassa ole pesiä.

Pensasaitojen leikkaus syksyllä

Tarvittaessa pensasaidan voimakas leikkuu ja nuorentaminen on mahdollista myös syksyllä. Jos pensasaidat ovat menneet liian huonoon kuntoon kasvukauden aikana, ne voidaan lain mukaan alasleikata, istuttaa tai poistaa 1. lokakuuta alkaen. Vahinkojen välttämiseksi työskentele pakkasettomana ja pilvisenä päivänä. Jos pensasaita pudottaa lehtensä odota, kunnes se on pudottanut lehtensä kokonaan. Ennen talven tuloa kasvit imevät loput ravinteet lehdistä ja varastoivat ne juuriin. Ne käyttävät tätä varastoa uudelleen keväällä.

Suosittelemme kuitenkin leikkaamista keväällä. Kasvit versovat silloin nopeammin, joten pensasaita on lyhyessä ajassa jälleen vihreä ja läpinäkymätön.

Lämpötilan on oltava oikea

Vihje 1

Pensasaitaa ei pidä leikata liian kuumalla ja aurinkoisella säälla, sillä muuten syvällä olevat lehdet altistuvat yhtäkkiä enemmän auringolle ja herkkä päätepuu voi palaa. 

Vihje 2

Varsinkin kesällä pensasaidan muotoleikkaukseen sopii parhaiten melko pilvinen päivä.

Vihje 3

Jos lämpötila on keväällä vielä huomattavasti alle -5 astetta, pensasaitaa ei pidä karsia, koska leikkauskohdat paranevat silloin vain hitaasti ja hennot oksat ovat erityisen hauraita kylmyyden vuoksi.

Suojalaseja käyttävä nainen muotoleikkaa pensasaitaa STIHL HSA 25 -akkupensasleikkurilla

Milloin nuori pensasaita pitäisi karsia

Lehtipuut (peltovaahtera, valkopyökki ja kuparipyökki) leikataan verson kärjistä jo istutusvuonna voimakkaasti haarautuneen oksiston aikaansaamiseksi.

Havupuut (tuija, havupuut) tarvitsevat lepovuoden kasvaakseen hyvin. Toisesta vuodesta alkaen ne leikataan vuosittain.

Milloin saan leikata pensasaitaani lain mukaan?

Liittovaltion luonnonsuojelulain (§ 39 kohta 5 nro 2 BNatSchG) mukaan pensasaitoja ei saa leikata pesimäkauden aikana 1. maaliskuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana, sillä monet eläin- ja lintulajit kasvattavat poikasiaan tänä aikana. Pensasaitojen leikkaaminen vahingoittamatta pensasaitojen runkoa ei kuitenkaan kuulu tämän kiellon piiriin. Kevyt hoitoleikkuu on siis sallittua.

Kuinka usein pensasaita tulisi leikata?

Monet harrastajapuutarhurit leikkaavat pensasaidan kerran vuodessa 24. kesäkuuta vietettävän Juhannuksen aikaan. Useimmat pensaskasvit kannattaa kuitenkin leikata haluttuun korkeuteen ja leveyteen ensimmäisen kerran jo helmikuun puolivälissä tai lopussa. Toinen, vähäisempi leikkuu tehdään kesän alussa. 

Mitkä pensasaidat pitäisi leikata ja kuinka usein?

 • Kerran vuodessa: marjakuusi, happomarja, laakerikirsikka, tuija ja valesypressi
 • Kaksi kertaa vuodessa: likusteri, valkopyökki, peltovaahtera ja punapyökki

Pensasaidan kasvu kiihtyy aina, kun se leikataan. Jos leikkaat pensasaitaa usein ja vain kevyesti, siitä tulee ajan mittaan tiheämpi - edellyttäen, että se saa riittävästi vettä, lämpöä ja valoa.

STIHL vinkki: Pensasaita tulisi leikata noin kaksi kertaa vuodessa. Keväällä, maaliskuun alkuun asti, tehdään niin sanottu kevätkarsinta. Tämä tarkoittaa sitä, että pensasaita leikataan voimakkaasti ja leikataan muotoonsa. Kesällä on tärkeää pysyä muodossa: Jos lehtien kasvun myötä on tullut näkyviin epätasaisuuksia, ne on tasoitettava. Vuosikasvusta leikataan reilut kaksi kolmasosaa, jolloin poistetaan kaikki häiritsevät tai linjasta poikkeavat versot. Tarvittaessa voidaan tehdä voimakkaampi karsinta myös syksyllä 1. lokakuuta alkaen.

Lähikuva STIHL HS 82 pensasleikkurista pensasaidan edessä

Pensasaidan hoito: Pensasaidan leikkaaminen ja karsiminen oikein

Kunnollisella muotoleikkuulla edistät pensasaidan kasvua ja varmistat, että se pysyy läpinäkymättömänä. Näiden vinkkien avulla voit välttää paljaat laikut ja epäsäännöllisesti leikatut pensasaidat.

Kuinka korkeaksi pensasaita saa kasvaa? 

Se, kuinka korkea pensasaita saa olla, riippuu sen sijainnista. Useimmissa Saksan kunnissa raja on enintään kaksi metriä. Tarkista asia kunnaltasi tai kaupungiltasi, jotta vältät mahdolliset ongelmat viranomaisten kanssa.

Nainen suojalasit päässä leikkaa korkeaa pensasaitaa STIHL akkupensasleikkurilla HSA 56

Tuijan leikkaaminen

 

Tuija, jota kutsutaan myös elämänpuuksi, on yksi suosituimmista pensaskasveista. Tämä on tuskin yllättävää, sillä tuijalla on monia etuja: Ikivihreä kasvi toimii näkösuojana ympäri vuoden, ja se on pakkasenkestävä ja tuulenkestävä. Koska se kasvaa nopeasti, pienistäkin kasveista tulee lyhyessä ajassa läpinäkymätön pensasaita. Olemme tehneet yhteenvedon siitä, mitä sinun on muistettava, kun leikkaat tuijapensasaitaa.

Milloin sinun pitäisi karsia tuijapensasaitaa?

 

Periaatteessa voit karsia tuijan mihin aikaan vuodesta tahansa. Pensasleikkuri kannattaa jättää varastoon vain pakkasella, minkä vuoksi paras aika tuijan karsimiselle on huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Kevyt muotoleikkuu on sallittu tänä aikana; varmista vain, että pensasaidassa ei ole lintujen pesiä. Jos leikkaat tuijan vain kerran vuodessa, se kannattaa tehdä alkukesästä kesäkuun loppupuolella. Kolmelle leikkuulle vuodessa huhtikuun alku, kesäkuun loppu ja elokuun loppu ovat sopivia ajankohtia. Tuijaa ei kannata karsia syyskuun jälkeen, sillä muuten uudet versot eivät kypsy ennen talven tuloa ja voivat vahingoittua.

Tuijan leikkaaminen

 

Jotta tuijapensasaita ei kasvaisi hallitsemattomasti, vaan pysyisi muodossa ja terveenä, se on leikattava säännöllisesti. Suosittelemme, että tuija leikataan enintään kolme kertaavuodessa: Nuoret puut hyötyvät yleensä kahdesta leikkauksesta, jolloin muodostuu paljon pieniä sivuversoja ja pensasaidasta tulee nopeasti läpinäkymätön. Vanhemmalle tuijalle riittää yksi leikkaus vuodessa. Älä lyhennä oksia vihreän osan taakse, sillä kasvi ei verso siellä uudelleen ja muuttuu sen sijaan ruskeaksi. Suosittelemme puolisuunnikkaan muotoista leikkausta - alhaalta leveämpi, ylhäältä kapeampi - jotta kaikki oksat saavat riittävästi valoa. Koska tuija on lievästi myrkyllinen, sinun on käytettävä käsineitä ja pitkiä vaatteita työskennellessäsi.

Muista, ettet leikkaa tuijapensasaitaa silloin, kun aurinko paistaa voimakkaasti, sillä muuten leikkauskohdat voivat ruskettua. Märkää tuijaa ei myöskään pidä leikata: Sienet voivat päästä kasviin leikkuukohdista ja vahingoittaa kasvia.
Noudata lakisääteistä voimakkaan karsinnan kieltoa maaliskuusta syyskuuhun pesivien lintujen suojelemiseksi.

Tarkasti muotoon leikattu tuija-pensasaita mukulakivipolun varrella

Tuija-pensasaidan voimakas leikkuu

 

Jos tuija kasvaa liian korkeaksi, voit karsia sitä voimakkaasti. Muuten emme suosittele tuijalle voimakasta karsintaa. Leikkaamalla kasvit yhdestä kolmeen kertaa vuodessa saat sille halutun muodon ja varmistat terveen kasvun. Jos karsit tuijapensasaitasi voimakkaasti, vaarana on, että se ei enää verso, ja pahimmassa tapauksessa joudut hankkimaan uusia kasveja.

Kaksi pyöreäksi leikattua tuija-pensasaitaa hyvin hoidetussa puistossa

Tuijan muotoon leikkaaminen

 

Oikeilla työkaluilla voit helposti tehdä tuijalle muotoleikkuun. Kätevällä työkalulla, kuten STIHL akkupensasleikkurilla HSA 56, voit leikata tuijan hetkessä pallon tai spiraalin muotoiseksi. Muodon säilyttämiseksi poista ulkonevat versot kolme kertaa vuodessa: Huhtikuun alussa, kesäkuun lopussa (kun kasvu on hidastunut) ja elokuun lopussa.

Työkalutietoa: Pensasleikkurit

Hyvät työkalut ovat välttämättömiä pensasaitojen tai pensaiden leikkaamisessa - STIHL pensasleikkurit muotoilevat jokaisen pensasaidan ja pensaan helposti. Mitä tahansa kasvia haluatkin leikata - työkalua valitessasi ei välttämättä ole tärkeintä, millä se toimii, vaan ennen kaikkea se, että voit työskennellä hyvin valitun työkalun kanssa. Olitpa sitten maisemanhoidon ammattilainen tai puutarhan omistaja, löydät laajasta STIHL valikoimasta oikean työkalun jokaiseen tehtävään.

Pensasleikkurit

Pensasleikkurimme on suunniteltu ammattilaisille, ja ne on suunniteltu jatkuvaan, energiaa säästävään käyttöön. Voit hyödyntää tätä myös yksityispuutarhassasi. Koneet näyttävät täyden voimansa 100–150 cm korkeissa pensasaidoissa, , sillä niiden hallittavuus mahdollistaa erittäin tarkan työskentelyn ja siten myös vaativan muotoilun. 

Pensasleikkuri

Pensasleikkureita suositellaan silloin, jos pensasaidat ovat erityisen leveitä tai korkeita ja tarvitaan enemmän ulottuvuutta. Niitä on saatavana lyhyenä tai pitkävartisena versiona, ja ne sopivat niin maisemanhoidon ammattilaisille kuin vaativille yksityiskäyttäjillekin.  

Tekniikka keskikorkeiden pensasaitojen leikkaamiseen pensasleikkurilla

Nainen leikkaa vihreää pensasaitaa STIHL HSA 56 -akkupensasleikkurilla

Sivuttainen, pystysuora pensasaidan leikkaus: Pensasaita leikataan ensin pystysuoraan kaarevilla liikkeillä ja käyttämällä terän molempia puolia.

Nainen leikkaa pensasaidan muotoonsa STIHL HSA 45 -akkupensasleikkurilla

Pensasaidan yläpuolen leikkaus: Kun pensasaidan yläpuoli leikataan, laippaa liikutetaan vaakasuoraan 0–10° kulmassa. Poista leikkuujätteet pensasaidasta puolikuun muotoisilla liikkeillä.

Tekniikka korkeiden pensasaitojen leikkaamiseen pensasleikkurilla

Mitä eroa on pensasleikkurilla ja varrellisella pensasleikkurilla?

Nainen, jolla on kuulosuojaimet ja suojalasit, leikkaa pensasaitaa STIHL bensiinikäyttöisellä pensasleikkurilla HS 46

STIHL pensasleikkurit

STIHL pensasleikkurit on kehitetty erityisesti tiheäkasvuisten ja erityisen pitkien pensasaitojen hoitoon. Kaksipuolinen leikkuuterä soveltuu sekä leikkaamiseen että trimmaamiseen vaaka- ja pystyasennossa.

Mies tikkailla leikkaamassa korkeaa pensasaitaa STIHL akkupensasleikkurilla HLA 85:llä

STIHL varsipensasleikkuri

STIHL varsipensasleikkureissa on varsi, joka mahdollistaa myös erityisen korkeiden, pitkien tai erittäin leveiden pensasaitojen leikkaamisen. Jopa 145 astetta käännettävän laipan ansiosta kaikkia kulmia voidaan säätää kätevästi.

Pensaiden muotoilu 

Jotkut puutarhanomistajat tyytyvät vuosittaiseen karsintaan, toiset taas ovat todellisia muototaiteilijoita, kun kyse on pensaista ja puskista.

Geometristen muotojen leikkaaminen

Geometriset muodot leikataan kireiden narujen tai rimoista tehdyn kehyksen avulla. Ne ovat mahdollisia myös korkearunkoisilla kasveilla.

 • Kehys asetetaan kasvin ympärille ja kaikki ulkonevat versot leikataan pois.
 • Näin voit helposti luoda monenlaisia muotoja.

Tietoa muotoleikkuusta

Mikä puu soveltuu parhaiten muotoiluun?

Tiheäkasvuiset pensaat, kuten puksipuu tai marjakuusi, sopivat parhaiten muotoleikkuuseen.

Miten pensasaita muotoillaan?

Vahvat oksat, jotka haarautuvat yhä hienompiin oksiin, muodostavat halutun muodon pääakselit. Jotta oksat kasvaisivat halutun muodon kannalta oikeaan suuntaan, kiinnitä taipuisat oksat langalla.

 

Suuri puisto, jossa on eri muotoihin leikattuja pensasaitoja ja pensaita, joiden välissä on kävelyteitä

Fantasiamuotojen leikkaaminen pensaista

Jos haluat leikata mielikuvituksellisia muotoja, esimerkiksi eläimiä, on parasta tehdä kehikko metalliverkosta ja rakentaa se pensaan ympärille.

 • Voit leikata langan päältä ilman ongelmia.
 • On tärkeää, että käytössäsi on kätevä, terävä leikkuri, joka takaa tarkat leikkaukset.
 • Kaikki ylijäävät versot leikataan pois useita kertoja vuodessa, jotta kasvi kasvaisi pensasmaisemmaksi.
 • Vaikuttavat kasviveistokset syntyvät yleensä vasta vuosien kuluttua.

Lisää puutarhan ystäville