Moottorisahan teräketjun kiristäminen

Jotta moottorisaha toimisi parhaalla mahdollisella tavalla ja olisi turvallinen, sen teräketjun on oltava oikein kiristetty. Opettele kiristämään se oppaamme avulla.

Työpöytä teroitustyökaluilla ja teräketjulla

Mistä tiedän, milloin moottorisahan ketju on kiristettävä?

Teräketju on kiristettävä säännöllisesti, koska siihen kohdistuu eniten rasitusta moottorisahaa käytettäessä: joka kerta, kun hammas kiinnittyy puuhun, ketju altistuu äkilliselle iskun ja kitkan aiheuttamalle rasitukselle. Lisääntynyt hankaus, lika ja sahanpuru lisäävät myös ketjupyörän, ketjun ja muiden osien mekaanista kulumista. Ei siis ole yllättävää, että moottorisahan kireyttä on säädettävä ajan mittaan.

Jos teräketju ei enää sovi terälaipan alaosaan, kiristä sitä. Oikein kiristetty teräketju on tiukasti terälaipan alaosaa vasten, mutta sitä on edelleen helppo liikuttaa käsin, kun ketjujarru vapautetaan. Jos käytössä on STIHL-moottorisaha QuickStop Super -ominaisuudella, alemman kahvan jarruvipua on myös painettava ketjujarrun vapauttamiseksi. Huomaa, että teräketju kuumenee normaalin käytön aikana ja laajenee sen vuoksi. Teräketju tulee myös kiristää, jos siinä on enemmän välystä kuumenemisen jälkeen.

Jos kiristät teräketjua käyttölämpötilassa, muista löysätä sitä (vähentää kireyttä), kun se on jäähtynyt. Jos ketju on liian kireällä, moottorisahan osat kuormittuvat, mikä voi aiheuttaa vaurioita.

Suosittelemme tarkistamaan ketjun kireyden aina ennen moottorisahan käyttöä.

Huomaa: Muista huomioida oma turvallisuutesi, kun tarkistat tai kiristät ketjua

 • Älä koskaan tarkista tai kiristä ketjua moottorisahan ollessa käynnissä.
 • Käytä asianmukaisia suojakäsineitä.
 • Moottorisahan moottorin tai äänenvaimentimen kuumat osat voivat aiheuttaa palovammoja, jos yrität tarkistaa tai kiristää ketjua käyttölämpötilassa.
 • Akkukäyttöisessä tai sähkökäyttöisessä moottorisahassa on varmistettava, ettei se voi käynnistyä (irrota akku tai pistoke).
 • Tarkista teräketju kulumisen tai mekaanisten vaurioiden varalta (murtumat, lohkeamat, vääntymät). Älä käytä moottorisahaa, jos teräketju on vaurioitunut.

Ketjun kiristäminen STIHL-pikaketjunkiristimellä: vaiheittaiset ohjeet

Jos kyseessä on STIHL-moottorisaha pikaketjunkiristimellä, teräketjun kiristäminen onnistuu nopeasti, helposti ja kätevästi. Pikaketjunkiristimellä varustettu STIHL-moottorisaha voidaan tunnistaa helposti, sillä mallinimessä on kirjain B (esim. MS 182 C-BE). Ohjeet:

Ketjun kiristäminen sivussa olevalla ketjunkiristimellä – yksityiskohtaiset ohjeet

Sivussa oleva ketjunkiristin on hyväksi havaittu osa useimmissa STIHL-moottorisahoissa. Se helpottaa pääsyä ketjunkiristimeen ja vähentää riskiä koskettaa moottorisahan moottorin kuumia osia.

Jos laitteessasi on QuickStop Super, muista painaa takakahvan QuickStop-vipua, kun yrität liikuttaa ketjua.

Mies kiristämässä STIHL-moottorisahan ketjua korjaamolla

Ketjun kiristäminen etuosan ketjunkiristimellä – yksityiskohtaiset ohjeet

Vain harvoissa STIHL-moottorisahoissa on ketjunkiristin etuosassa. Ne toimivat samalla tavalla kuin sivussa oleva ketjunkiristin, ne ovat vain eri kohdassa. 

STIHL-moottorisahojen käyttöohjeet

Lataa STIHL-moottorisahan käyttöohjeet täältä.

Yhteenveto: moottorisahan ketjun kiristäminen

 • Jos teräketju ei istu tiukasti terälaipan alaosaan, se tulee kiristää

 • Sammuta moottorisahan moottori. Irrota akku, jos kyseessä on akkukäyttöinen moottorisaha. Irrota pistoke, jos kyseessä on sähkökäyttöinen moottorisaha

 • Aseta moottorisaha tukevalle ja tasaiselle alustalle

 • Vapauta ketjujarru

 • Noudata ohjeita moottorisahan kireyden säätöominaisuuksista riippuen ja kiristä ketju asianmukaisesti. Tarkista kireys

 • Muista käyttää suojakäsineitä, jotta et loukkaannu ketjun terävien hampaiden vuoksi