Ohje: litiumioniakkujen asianmukainen varastointi

Litiumioniakkujen oikeaoppinen käsittely on erittäin tärkeää pitkän käyttöiän varmistamiseksi – siksi on hyvä tietää optimaaliset varastointi- ja hoitomenetelmät.

Litiumioniakku ja laturi hyllyllä
Latauksessa olevat STIHL-litiumioniakut

Ennen litiumioniakun varastointia: kannattaako lataus vai kannattaako olla lataamatta?

Aikaisemmin akku oli ladattava ennen pitkäaikaista varastointia, koska kaikki akut purkautuivat itsestään voimakkaasti, mikä voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita (esim. heikentää kapasiteettia tai tehdä akuista jopa käyttökelvottomia).

Miksi litiumioniakkua ei kannata ladata ennen varastointia

Nykyään akkuteknologiassa käytetään vakiona litiumionia, ja näiden kennojen itsepurkautuminen on vähäistä. Kennojen suojaamiseksi ylipurkautumiselta litiumioniakussa on yleensä erilliset integroidut sulakkeet, jotka voivat kytkeä voimakkaasti purkautuneen akun automaattisesti lepotilaan – joten akkua ei välttämättä tarvitse ladata täyteen ennen varastointia. Itse asiassa litiumioniakun käyttöikä pitenee, jos se varastoidaan osittain ladattuna. Huomaa siis, että varastointi erittäin alhaisella varaustasolla tai täyteen ladatulla akulla vaikuttaa negatiivisesti kennoihin. Vanhenemisen ja itsepurkautumisen minimoimiseksi suosittelemmekin varastoimaan litiumioniakut kahdella palavalla LED-valolla, jotka ilmaisevat 40–60 %:n varaustason.

Vanhentuneissa akkutekniikoissa itsepurkautuminen on voimakasta

Aiemmin käytetyillä akkutyypeillä, kuten nikkelikadmiumakuilla (NiCd) tai moottoriajoneuvoissa käytetyillä lyijyakuilla, on suuri itsepurkautumisnopeus. Jos akkua ei ole siis käytetty pitkään aikaan, se voi purkautua liikaa. Tällöin akun varaustaso laskee katkaisujännitteen alapuolelle, jolloin energiaa ei enää voida syöttää ja akku ei välttämättä lataudu. Siksi akun hoito-ohjeissa suositeltiin aikaisemmin täyteen lataamista ennen pitkäaikaista varastointia, sekä jäljellä olevan varauksen säännöllistä tarkistusta.

Huippuluokan litiumioniakkutekniikka suojaa ylipurkautumiselta 

STIHL-akut perustuvat litiumioniakkuihin, ja niiden itsepurkautumisaste on poikkeuksellisen alhainen, ainoastaan 1–3 % vuodessa. Lisäksi kaikissa STIHL-akuissa on älykäs akunhallintajärjestelmä, joka tunnetaan nimellä BMS. Se valvoo kunkin akkuun integroidun kennon jännitettä ja estää ylipurkautumisen: jos litiumioniakkukennojen jännite laskee liian alhaiseksi, akku siirtyy automaattisesti lepotilaan ja purkautuminen keskeytyy. Näin tapahtuu myös litiumioniakkujen varastoinnin aikana ja kun niitä ei käytetä pitkään aikaan, joten ylipurkautumisen aiheuttamia vaurioita ei enää tarvitse varoa.

Integroiduilla akuilla varustettujen työkalujen asianmukainen varastointi

Integroidulla akulla varustettua sähkötyökalua, kuten akkukäyttöistä raivaussahaa FSA 45, on käsiteltävä eri tavalla kuin muita akkukäyttöisiä työkaluja, koska akkua ei voi irrottaa varastoinnin ajaksi. Näissä työkaluissa akun valmistelu varastointia varten on helppoa:
Lähikuva integroidulla akulla varustetun STIHLin akkukäyttöisen ruohotrimmerin virta-avaimesta
 1. Sammuta sähkötyökalu ja vedä virta-avain ulos.
 2. Pyyhi lika pois sähkötyökalusta kostealla liinalla ennen sen varastointia.
 3. Säilytä sähkötyökalua kuivassa ja varmassa paikassa.

Säilytä sähkötyökalua viileässä ja pakkaselta suojattuna. Vältä säilyttämistä suorassa auringonvalossa ja kosteissa olosuhteissa. Lisätietoja sähkötyökalun säilytyslämpötilasta on käyttöohjeessa. Turvallisuussyistä suosittelemme virta-avaimen säilyttämistä erillään akkukäyttöisestä sähkötyökalusta.

Milloin on paras aika ladata integroitu litiumioniakku uudelleen?

Jos käytät integroidulla akulla varustettua akkukäyttöistä sähkötyökalua pitkän varastoinnin jälkeen, lataa se juuri ennen käyttöä. Tämä varmistaa suuren kapasiteetin ja pidentää käyttöikää. Akku latautuu vain yli 5 °C:n lämpötilassa. Laturi valvoo akun lämpötilaa ja estää latauksen, jos lämpötila on liian matala tai korkea.

Tarkistuslista: litiumioniakun varastointi

Kaikissa STIHLin akkukäyttöisissä sähkötyökaluissa käytetään huippuluokan litiumioniakkua, koska se on kevyt ja hiljainen, mutta tarjoaa myös suuren energia- ja tehotiheyden. Niiden käyttöikä on pitkä, mutta ne on silti vaihdettava lopulta.

Suojaa litiumioniakkuasi

 • Poista akku akkukäyttöisestä sähkötyökalusta ennen varastointia. Tarkista akun varaustaso ja varmista, että kaksi LED-merkkivaloa palaa. Puhdista epäpuhtaudet akusta tarvittaessa kostealla liinalla.
 • Säilytä akkua kuivassa paikassa suoralta auringonvalolta suojattuna, esimerkiksi suljetussa laatikossa.
 • Lämpötilavaatimukset: Akkuja on parasta säilyttää -10 – +50 °C:n lämpötilassa – esimerkiksi kuivassa kellarissa, autotallissa tai hyvin eristetyssä varastossa.
 • Säilytä litiumioniakkuja turvallisessa paikassa lasten ulottumattomissa.
 • Säilytä laturia erillään akusta 5–40 °C:n lämpötilassa.
 • Lisätietoja sähkötyökalun säilytyslämpötilasta on käyttöohjeessa.

Akkujen kehitys STIHLillä

STIHL on kehittänyt akkuja jo yli 10 vuoden ajan. Teknologia on yleistynyt ja akkukäyttöiset sähkötyökalut ovat suositumpia kuin koskaan. Tämä on avannut täysin uusia toiminta-alueita asiantuntijoille, kuten sähköinsinööreille, ohjelmistokehittäjille ja IT-asiantuntijoille.

Optimaalinen varaustaso säilytykseen

Suosittelemme välttämään STIHL-akkujen varastointia täyteen ladattuina, sen sijaan niissä tulisi palaa kaksi vihreää LED-valoa (40–60 %:n varaustaso). Tällä varaustasolla akkua voidaan säilyttää käyttämättömänä kaksi vuotta ilman vaurioita, jolloin myös niiden vanheneminen ja itsepurkautuminen on minimaalista. Akku on ladattava vain juuri ennen käyttöä. Akkuja on ladattava aina yli 5 °C:n lämpötilassa.

Tärkeimmät ohjeet litiumioniakun varastointiin

Akkuja ei välttämättä tarvitse ladata ennen varastointia – kahden LED-valon tulisi palaa litiumioniakkua varastoidessa. Akkuja on myös säilytettävä kuivassa paikassa -10 °C:n ja +50 °C:n välillä olevassa lämpötilassa. Varastointia ulkotilaan ei suositella. Lisätietoja sähkötyökalun säilytyslämpötilasta on käyttöohjeessa.

Yhteenveto: litiumioniakun varastointi

 • Säilytä litiumioniakkuja sääolosuhteilta suojattuna varastoinnin aikana
 • STIHL-litiumioniakun varaustason tulee olla 40–60 %, ts. kaksi palavaa LED-valoa.
 • Litiumioniakkujen itsepurkautuminen on erittäin vähäistä myös pitkien varastointijaksojen aikana
 • Huomioi myös litiumioniakkujen säilytyslämpötila: -10 – +50 °C on turvallinen säilytyslämpötila. Akkukäyttöisen sähkötyökalun tarkat säilytyslämpötilat löytyvät käyttöohjeesta.