Moottorisahan puhdistaminen

Lika ja kertynyt rasva voivat nopeasti heikentää moottorisahan tehoa. Moottorisahan huollossa on tärkeää tietää, miten se puhdistetaan oikein.

Työpöytä, jossa on useita STIHL-tuotteita: moottorisaha, Varioclean, Multispray ja Superclean-hartsiliuotin

Miksi moottorisaha on puhdistettava?

Jokainen käyttökerta vaikuttaa moottorisahaan: kasvijäämät, pihka ja hartsi tarttuvat ketjuun, hampaat tylsistyvät ja pölyä kertyy moottorin yksittäisiin osiin. Jos sahaa ei puhdisteta, nämä väistämättömät tekijät kertyvät ajan myötä ja estävät moottorisahan toiminnan.

Moottorisahan puhdistaminen

Puhdista moottorisaha säännöllisesti, jotta se toimii aina moitteettomasti. Akkukäyttöisillä, sähkökäyttöisillä ja bensiinikäyttöisillä moottorisahoilla on erilaiset puhdistusvaatimukset.

Bensiinikäyttöinen STIHL MS 462 C-M -moottorisaha penkillä sylinterin suojus irrotettuna

Pinttynyt lika

Tarkasta ilmanottoaukot ja puhdista ne tarvittaessa siveltimellä tai paineilmalla. Varmista, että ilmanottoaukot toimivat oikein, sillä ne auttavat estämään moottorin ylikuumenemisen. Irrota ketjupyörän kansi ja puhdista ketjupyörän ympärillä oleva alue. Erityisen pinttyneen lian poistamiseen voi käyttää hartsiliuotinta.

Säännöllinen puhdistus auttaa ehkäisemään moottorisahan terälaipan ja teräketjun ennenaikaista kulumista. Jotta ne puhdistuisivat hyvin, irrota ensin teräketju ja terälaippa. Poista öljyjäämät ja lika öljyn poistoaukosta ja kanavasta, puhdista sitten öljyn täyttöaukon reikä ja terälaipan ura. Voit käyttää tähän viilausmallia, tai laadukasta hartsiliuotinta, joka toimii myös erittäin tehokkaasti. Poista terälaippaan mahdollisesti muodostuneet purseet lattaviilalla.

Suosittelemme käyttämään STIHL Varioclean -erikoispuhdistusainetta moottorisahan optimaaliseen suojaamiseen. Suihkuta terään hoitoöljyä puhdistuksen jälkeen. 

Kiinnitä puhdas ja kuiva terä takaisin moottorisahaan ja aseta ketjupyörän suojus takaisin paikalleen.

Vinkki:

Paineilmakompressori tuottaa sitäkin paremman tuloksen (jos käytettävissä), sillä sen avulla voit poistaa pienimmätkin likahiukkaset. 

Säilytä moottorisahaa ja sen suojalevyä aina kuivassa paikassa seuraavaan käyttöön saakka. 

Moottorisahan puhdistaminen ennen pitkäaikaista varastointia

Moottorisaha on puhdistettava perusteellisemmin silloin tällöin ja erityisesti ennen pidempää taukoa (yli kolme kuukautta). Toimenpide on suurimmaksi osaksi sama sekä akku-, sähkö- että bensiinikäyttöisissä moottorisahoissa: 

Puhdista ja teroita terä

Irrota terälaippa ja teräketju kotelosta. Puhdista molemmat edellä kuvatulla tavalla. Tarkista molempien osien kunto. Tarvitsevatko terän hampaat teroitusta? Onko terälaippaan muodostunut purseita? Poista tässä tapauksessa ne varovasti lattaviilalla.

Lisäohjeita moottorisahan teroittamiseen saat yksityiskohtaisista ohjeista. Vaihtoehtoisesti voit käydä STIHL-jälleenmyyjällä teroittamassa moottorisahan ammattimaisesti.

Kun terälaippa ja teräketju ovat puhtaat, suihkuta niihin hoitoöljyä ja säilytä ne erillään kotelosta. . 

 

STIHL-hartsiliuotin: 2-in-1-hoito

STIHL-hartsiliuotin poistaa pinttyneet hartsijäämät ja suojaa tehokkaasti ruosteelta. 

Kotelon puhdistaminen

Poista kaikki lika ja sahanpuru moottorisahan kotelosta. Puhdista ketjupyörää ympäröivä alue (katso edellä). Tarkasta, ovatko ilmanottoaukot vapaat, ja puhdista ne siveltimellä tai paineilmalla. 

Täytä teräketjun öljysäiliö

Jos käytät kasvipohjaista teräketjun voiteluöljyä, täytä teräketjun öljysäiliö kokonaan ja varmista, että se on täynnä varastoinnin aikana. Onko öljysäiliön puhdistus tarpeen? Voit suorittaa tämän toimenpiteen itse tai antaa sen STIHL-jälleenmyyjän vastuulle. Säiliötä puhdistettaessa saattaa ilmetä vaurioita. Suosittelemme ottamaan tällöin yhteyttä STIHL-jälleenmyyjään korjausta varten. 

Öljykanavan puhdistus

Tarkasta öljysäiliön täyttötaso. Öljytason pitäisi laskea moottorisahan käytön aikana. Jos näin ei tapahdu, voiteluöljyn kuljetinjärjestelmässä voi olla vika. Puhdista moottorisahan öljykanavat tai ota yhteyttä jälleenmyyjään.

Akkukäyttöisiä ja bensiinikäyttöisiä moottorisahoja koskevat erityisvaatimukset

Edellä kuvattujen vaiheiden lisäksi on suoritettava seuraavat puhdistustoimenpiteet riippuen siitä, onko käytössäsi akkukäyttöinen vai bensiinikäyttöinen moottorisaha: 

Akkukäyttöisen moottorisahan puhdistus ennen pitkäaikaista varastointia

Akkukäyttöisissä moottorisahoissa on tärkeää varmistaa, että akkua säilytetään oikein.

Mies kävelemässä työpajaan kuljettaen akkukäyttöistä STIHL-moottorisahaa, jossa on suojalevy
 • Puhdista akku kostealla liinalla. 
 • Varmista, että akun varauksen kaksi LED-merkkivaloa palaa ennen varastointia. Näin vältät syväpurkautumisen, joka vahingoittaa akun toimintaa ja käyttöikää.
 • Säilytä akku erillään moottorisahasta ja laturista. 
 • Pyyhi myös laturi kostealla liinalla. Puhdista sähkökontaktit tarvittaessa siveltimellä. 
STIHL Varioclean -puhdistusaine STIHL-moottorisahan vieressä työpöydällä

Bensiinikäyttöisen moottorisahan puhdistus ennen pitkäaikaista varastointia

Bensiinikäyttöisen moottorisahan täydellinen puhdistaminen vaatii hieman enemmän vaivaa:

 • Tyhjennä polttoainesäiliö

Tyhjennä moottorisahan polttoainesäiliö hyvin tuuletetussa paikassa. Jäljelle jäänyt polttoaine on hävitettävä ympäristöystävällisesti asianmukaisten jätteenkäsittelylaitosten kautta.

 • Anna kaasuttimen käydä tyhjäksi

Tyhjennä polttoainesäiliö, käynnistä moottorisaha ja anna sen käydä tyhjäkäynnillä hetken aikaa, kunnes polttoainesäiliössä ei ole enää bensiiniä ja moottorisaha sammuu. Tämä estää kaasuttimen kalvoja tarttumasta toisiinsa. Suosittelemme ottamaan yhteyttä STIHL-jälleenmyyjään syväpuhdistusta varten.

 • Tarkasta sytytystulppa ja jäähdytysilman tuloaukko ja puhdista tarvittaessa.
 • Puhdista ilmansuodatin

Jotta moottorisahan suorituskyky ei heikkene ajan myötä, ilmansuodatin on puhdistettava säännöllisesti. Irrota se ensin kotelosta ja poista sitten lika napauttamalla. 

Jokaisen STIHL-moottorisahan käyttöohjeessa on taulukko, jossa on yhteenveto kaikista tarvittavista puhdistustoimenpiteistä.

Yhteenveto: moottorisahan puhdistaminen

 • Pitämällä osat puhtaana käytön jälkeen varmistat, että moottorisaha toimii edelleen hyvin
 • Käytä aina asianmukaisia suojavarusteita työskennellessäsi
 • Puhdista työkalu jokaisen käytön jälkeen. Suosittelemme myös perusteellista puhdistusta ennen talvitaukoa
 • Muista noudattaa akkukäyttöisten ja bensiinikäyttöisten moottorisahojen puhdistukseen liittyviä erityisvaatimuksia