Jokainen terä tarvitsee hoitoa: teroita STIHL moottorisahan teräketju säännöllisesti parhaan suorituskyvyn varmistamiseksi.
25.09.2024
Parhaatkin teräketjut tylsistyvät ajan myötä. Tällöin työstä tulee rasittavampaa ja moottorisaha kuluu voimakkaammin. Lisäksi se lisää fyysistä rasitusta, ja leikkuutuloksesta tulee vähemmän tyydyttävä.
Jos huomaat sahaa käyttäessäsi seuraavia merkkejä, teräketju on teroitettava tai jopa vaihdettava.
1. merkki
Teräketju ei vedä itseään puuhun. Se on pakotettava leikkaamaan kohdistamalla päähän voimaa.
2. merkki
Teräketju tuottaa hienojakoista sahanpurua karkeiden lastujen sijaan sahattaessa tai leikattaessa pituussuunnassa (ts. sahattaessa pystysuunnassa puun läpi).
3. merkki
Sahauksessa muodostuu savua, vaikka ketju on voideltu ja kiristetty oikein.
4. merkki
Moottorisaha vetää yhteen suuntaan ja sahauskulma muuttuu vinoksi. Tämä on erityisesti merkki tylsistä tai epätasaisesti pitkistä hampaista toisella puolella.
5. merkki
Moottorisaha tärisee ja ponnahtelee sahattaessa. Tarkka sijoitus on vaikeaa.
Ohjevideossamme näytetään, miten STIHL-moottorisahan teräketju ja syvyysmitta teroitetaan yhdellä kertaa 2-in-1-viilanpidikkeellä.
Mikä on syvyysmitan asetus?
Syvyysmitan asetus on sahan hampaan yläreunan etureunan ja syvyysmitan yläreunan välinen etäisyys. Mitä suurempi tämä etäisyys on, sitä enemmän puuta hampaalla höylätään.
Syvyysmitan asetus pienenee, kun sahan hampaita teroitetaan. Tämä johtuu siitä, että sahan hampaan muoto (ohut ja litteämpi taaksepäin) tekee siitä lyhyemmän ja litteämmän teroituksen aikana.
Jotta sahaustulos olisi hyvä, syvyysmitan asetus on tarkistettava ja tarvittaessa säädettävä aina moottorisahan teroituksen yhteydessä.
Voit teroittaa hammasketjun leikkaushampaat itse pyöröviilan avulla. Käytettävän työkalun on kuitenkin sovittava teräketjuun. Jos käytät väärää viilaa, teräketjun leikkausteho voi heikentyä. Kerromme, miten valitset oikean pyöröviilan.
Oikean pyöröviilan valinta riippuu teräketjun jaosta. Jokaiselle ketjun jaolle on määritetty tietty pyöröviilan halkaisija.
Ketjun jako määrittää ketjun tietyille moottorisahan teholuokille. Kaikkien STIHL-teräketjujen jaon voi tarkistaa helposti syvyysmitan tunnusnumerosta. Sen jälkeen voit tarkistaa tarvittavan viilan halkaisijan STIHL-muunnostaulukosta.
Jos syvyysmitan numero ei ole enää luettavissa, ketjun jako voidaan määrittää ketjun viitemittarilla. Vaihtoehtoisesti voit laskea ketjun jaon. Voit esimerkiksi mitata etäisyyden yhden niittauspultin keskeltä seuraavan pultin keskelle työntömitalla ja jakaa tuloksen kahdella saadaksesi ketjun jaon millimetreinä. Koska ketjun jako on kuitenkin aina tuumissa, tulos on silti muunnettava vastaavasti: yksi millimetri vastaa 0,039 tuumaa, mikä tarkoittaa, että sinun on kerrottava mittaustulos millimetreinä 0,039:llä saadaksesi vastaavan arvon tuumina. Kun olet laskenut arvon, etsi STIHL-muunnostaulukosta vastaava teräketjuviilan halkaisija:
Syvyysmitan merkintä | Vaihtoehtoinen merkintä syvyysmitassa | Ketjun jako | Pyöröviilan läpimitta |
---|---|---|---|
1 | 1/4 | 1/4" | 4,0 millimetriä |
2 | 325 | 0,325" | 4,8 millimetriä |
3 | 3/8 | 3/8" | 5,2 millimetriä |
4 | 404 | 0,404" | 5,5 millimetriä |
6 | P, PM | 3/8" Picco | 4,0 millimetriä |
7 | 1/4" Picco | 3,2 millimetriä |
Huomaa, että teräketjuviiloissa on erilainen leikkaus – toisin sanoen erilainen pintarakenne – kuin esimerkiksi konepajaviiloissa. Jälkimmäiset eivät siksi yleensä sovellu teräketjun teroittamiseen.
Kun olet valinnut oikean pyöröviilan, varmista, että työskentelyalue on turvallinen. Oikeiden työkalujen lisäksi tarvitset riittävästi tilaa ja oman turvallisuutesi vuoksi on käytettävä kestävästä materiaalista valmistettuja käsineitä.
Puhdista teräketju ja tarkista se vaurioiden varalta. Kiristä sitten ketjua hieman, jotta hampaat voidaan teroittaa tehokkaammin. Merkitse huopakynällä päähammas, jota käytetään kaikkien muiden hampaiden mittana.
Varmista, että kulumismerkintää ei ole vielä saavutettu. Mikäli se on saavutettu, suosittelemme vaihtamaan teräketjun kokonaan.
Ohjaa viilaa pitämällä kahvasta kiinni toisella kädellä ja viemällä viilaa toisella kädellä eteenpäin hammastuksen ohi. Aloita päähampaasta ja aseta viila hampaaseen niin, että sitä voidaan ohjata hammasta pitkin kohdistaen samalla painetta sisältä ulospäin.
Viilaa aina 90 asteen kulmassa ohjauskiskoon nähden. Viilaa saa käyttää vain eteenpäin suuntautuvalla liikkeellä – nosta viila pois taaksepäin siirtymiseksi. Pyöritä viilaa säännöllisin väliajoin, jotta se ei kuluisi toispuoleisesti.
STIHL-teräketjut teroitetaan normaalisti 30 asteen teroituskulmassa – jos käytät viilausapua (esim. viilakulmalevyä), voit helposti suunnata liikkeesi sen merkintöjen mukaan oikean kulman säilyttämiseksi.
Ohjaa viilaa niin, että neljännes viilan halkaisijasta ulottuu hampaan yläreunan yli. Viilaa päähammasta, kunnes saat täydellisen leikkausreunan. Suosittelemme viilaamista useammin säännöllisen huollon yhteydessä. Tämä poistaa aikaa vievän viilauksen tarpeen, joka edellyttää suurempaa materiaalin poistoa.
Jos terän reunassa näkyy valon heijastumia, terän hammas ei ole vielä terävä.
Terän hammas on teroitettu oikein vain silloin, kun valon heijastumia ei enää ole.
Viilaa sitten kaikki terän hampaat samalta puolelta samanpituisiksi. Käännä sitten moottorisahaa 180 astetta ja viilaa kaikki terän hampaat toiselta puolelta. Varmista, että viilaat kaikki terän hampaat samaan pituuteen päähampaaseen nähden.
Kun teroitat sahan hampaan, syvyysmitan asetus pienenee automaattisesti. Kun olet teroittanut kaikki leikkuuhampaat, tarkista syvyysmitan asetus ja säädä sitä tarvittaessa. Tarkista syvyysmitan asetus käyttämällä sopivaa viilausmallia ketjun jakoa varten.
Aseta viilausmalli teräketjun päälle. Jos syvyysmitta ulottuu viilausmallin yli, se on käsiteltävä uudelleen.
Viilaa syvyysmittaa litteällä ketjuviilalla vaakasuoraan niin, että se on samalla tasolla viilausmallin kanssa. Jos teräketjussa on epätasaiset vetolenkit, epätasaisuuksia työstetään samanaikaisesti syvyysmitan kanssa. Jos syvyysmitta on oikealla korkeudella, viilaa syvyysmittaa yläosa samansuuntaisesti ketjun huoltomerkinnän kanssa – älä laske syvyysmitan korkeinta kohtaa enempää. Varo koskettamasta vasta teroitettua terän hammasta lattaviilalla. Jos syvyysmitta on liian matala, se lisää moottorisahan takapotkua.
Teoriassa syvyysmittaa voidaan säätää myös ilman viilausmallia. Tätä varten on aina käytettävä huoltomerkkiä. Tällainen vapaalla kädellä tehtävä teroitus on kuitenkin virhealttiimpaa, minkä vuoksi suosittelemme käyttämään viilausmallia. Huomio: Käytä aina lattaviilaa syvyysmitan nollaamiseen. Pyöröviilat eivät sovellu tähän tehtävään!
Tuotevinkki: voit käyttää 2-in-1-viilanpidikettä teroittaessa teräketjun hampaita ja samalla nollata syvyysmitan oikealle korkeudelle.
Teroittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa: Innovatiivista STIHL 3/8" Rapid Hexa -ketjua voi teroittaa erityisesti kehitetyllä kuusikulmaisella Hexa-ketjuviilalla ilman ylimääräisiä teroitusvälineitä. Uusi kuusikulmaviila on mukautettu täydellisesti Hexa-terän hampaan innovatiiviseen muotoon ja mahdollistaa teräketjun nopean ja lähes täydellisen teroituksen ihanteellisessa teroituskulmassa. Katso videolta, miten se toimii. Innovatiivisen hammasmuotonsa ansiosta Rapid Hexa -ketju on myös erittäin kestävä ja tarjoaa 10 prosenttia paremman sahaustehon 36 RS -malliin verrattuna.
Teroita Rapid Hexa -teräketju asettamalla kuusikulmaviila 90 asteen kulmaan terälaippaan nähden. Ulkokulman tulee osoittaa ylöspäin ja kulkea samansuuntaisesti hampaan merkintöjen kanssa, jolloin syntyy automaattisesti ihanteellinen 25 asteen teroituskulma.
Pidä kahvasta kiinni toisella kädellä ja ohjaa viilaa hammasta pitkin toisella kädellä vain eteenpäin suuntautuvin liikkein. Nosta viila hampaasta taaksepäin suuntautuvan liikkeen ajaksi varmistaaen, että viilaat vain eteenpäin suuntautuvalla liikkeellä. Säädä sitten syvyysmittaa – katso yksityiskohtaiset ohjeet yllä olevasta vaiheesta 3.
Syvyysmitta on osa teräketjun hammasta. Se määrittää, kuinka syvälle hammastus tunkeutuu puuhun moottorisahalla sahattaessa ja kuinka paljon puuta se tasoittaa sahauksen aikana. Jotta leikkausteho olisi optimaalinen, syvyysmitan asetuksen on oltava oikea käsiteltävän puulajin mukaan. Kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Jokainen puulaji käyttäytyy eri tavalla sahattaessa. Oikealla syvyysmitan asetuksella voit tehdä työstä helpompaa sekä itsellesi että sahalle. Suosittelemme harkitsemaan ketjua ostaessasi, millaista puuta yleensä sahaat.
Kova puu kestää sahaamista paremmin kuin pehmeä puu. Siksi syvyysmitan asetus ei saa olla liian suuri kovaa puuta sahattaessa. Kun pehmeää puuta sahataan talvikauden ulkopuolella, asetusta voidaan suurentaa jopa 0,2 mm. Tähän voidaan käyttää seuraavaksi suuremman jaon viilausmallia. STIHL tarjoaa myös erityisen viilausmallin, jonka avulla voit määrittää suoraan kovien ja pehmeiden puiden optimaalisen syvyysmitan etäisyyden.
Ketjun jako antaa suuntaa syvyysmitan etäisyyttä valittaessa. Yllä olevasta taulukosta näkyy, kuinka suuri syvyysmitan asetus on valittava kovalle puulle.
Voit ladata STIHL-moottorisahan käyttöohjeen helposti täältä.
Tylsä moottorisaha tekee työstäsi vaikeampaa ja turvattomampaa
Moottorisahan teroittaminen vaatii vain vähän valmisteluja ja on helppoa oikeilla työkaluilla
Moottorisahan hampaiden teroituskulma on noin 30 astetta. Viilausapuvälineissä (esim. viilakulmalevyssä) on merkinnät, jotka osoittavat oikean teroituskulman. Voit siis teroittaa moottorisahan tarkasti itse.
Moottorisahan teroitustiheys riippuu useista eri tekijöistä. Teroita moottorisaha aina, kun teräketju ei enää vedä itseään puuhun, sahattaessa syntyy vain hienojakoista sahanpurua (suurten lastujen sijaan) tai kun sahaaminen vinoon tai tarkkaan asentoon on vaikeaa. Savun muodostuminen voi myös olla merkki tylsästä teräketjusta.
Moottorisahan teroittamiseen sopii parhaiten teräketjujen pyöröviila. Voit määrittää oikean viilan halkaisijan ketjun jaon perusteella. STIHL-ketjuissa on syvyysmitan merkintä, joka osoittaa suositellun pyöröviilan halkaisijan.
Teräketjun teroittaminen on erittäin edullista. STIHL-jälleenmyyjäsi voi suorittaa kaikki tarvittavat työt ammattimaisilla työkaluilla, jotta teräketjusi on nopeasti jälleen täysin terävä.
Moottorisahan tylsistyminen riippuu käyttöajasta ja intensiteetistä. Parhaan leikkaustuloksen saavuttamiseksi moottorisahaa ei pidä käyttää pitkällä aikavälillä, kunnes se on täysin tylsä. Sen sijaan on parasta viilata teräketjua muutaman kerran käyttökertojen välillä, jotta voit työskennellä aina optimaalisesti.
Voit teroittaa moottorisahan STIHL-jälleenmyyjällä. Viemällä sen jälleenmyyjälle voit varmistaa, että moottorisaha on teroitettu optimaalisesti ammattimaisilla työkaluilla ja että se on nopeasti taas käyttövalmis.