Moottorisahan teräketjun oikeaoppinen teroittaminen

Jokainen terä tarvitsee hoitoa: teroita STIHL moottorisahan teräketju säännöllisesti parhaan suorituskyvyn varmistamiseksi.

Bensiinikäyttöinen moottorisaha STIHL MS 261 C-M, jossa Light 04 -terälaippa STIHL MotoMix -polttoaineseoksen vieressä ennen teroitusta
STIHL-ketjuviilat ja moottorisahan ketju korjaamon työpöydällä

Mistä tietää, että teräketju on tylsä?

Parhaatkin teräketjut tylsistyvät ajan myötä. Tällöin työstä tulee rasittavampaa ja moottorisaha kuluu voimakkaammin. Lisäksi se lisää fyysistä rasitusta, ja leikkuutuloksesta tulee vähemmän tyydyttävä. 

Jos huomaat sahaa käyttäessäsi seuraavia merkkejä, teräketju on teroitettava tai jopa vaihdettava.

Tylsän teräketjun viisi merkkiä

1. merkki

Teräketju ei vedä itseään puuhun. Se on pakotettava leikkaamaan kohdistamalla päähän voimaa.

2. merkki

Teräketju tuottaa hienojakoista sahanpurua karkeiden lastujen sijaan sahattaessa tai leikattaessa pituussuunnassa (ts. sahattaessa pystysuunnassa puun läpi).

3. merkki

Sahauksessa muodostuu savua, vaikka ketju on voideltu ja kiristetty oikein.

4. merkki

Moottorisaha vetää yhteen suuntaan ja sahauskulma muuttuu vinoksi. Tämä on erityisesti merkki tylsistä tai epätasaisesti pitkistä hampaista toisella puolella.

5. merkki

Moottorisaha tärisee ja ponnahtelee sahattaessa. Tarkka sijoitus on vaikeaa.

STIHL-käsineitä käyttävä mies viilaamassa bensiinikäyttöisen STIHL 261 C-M -moottorisahan ketjua pyöröviilalla

Ohjevideo: Teräketjun ja syvyysmitan teroittaminen STIHL 2-in-1 -viilanpidikkeellä

Ohjevideossamme näytetään, miten STIHL-moottorisahan teräketju ja syvyysmitta teroitetaan yhdellä kertaa 2-in-1-viilanpidikkeellä. 

Mikä on syvyysmitan asetus?

Syvyysmitan asetus on sahan hampaan yläreunan etureunan ja syvyysmitan yläreunan välinen etäisyys. Mitä suurempi tämä etäisyys on, sitä enemmän puuta hampaalla höylätään.
Syvyysmitan asetus pienenee, kun sahan hampaita teroitetaan. Tämä johtuu siitä, että sahan hampaan muoto (ohut ja litteämpi taaksepäin) tekee siitä lyhyemmän ja litteämmän teroituksen aikana.

Jotta sahaustulos olisi hyvä, syvyysmitan asetus on tarkistettava ja tarvittaessa säädettävä aina moottorisahan teroituksen yhteydessä.

Leikkuulaite ja moottorisahan ketju työpöydällä

Viilaustyökalut moottorisahan teroitukseen

Kaikkien kulmien ja mittojen ylläpitäminen "vapaalla kädellä" on erittäin vaikeaa ja vaatii paljon harjoittelua. Siksi STIHL suosittelee käyttämään viilausapuvälineitä.

Henkilö, jonka STIHL Light 04 -terälaipassa on STIHL-viilanpidikkeen ohjain

Teroita teräketju pyöröviilalla

Voit teroittaa hammasketjun leikkaushampaat itse pyöröviilan avulla. Käytettävän työkalun on kuitenkin sovittava teräketjuun. Jos käytät väärää viilaa, teräketjun leikkausteho voi heikentyä. Kerromme, miten valitset oikean pyöröviilan.

Oikean pyöröviilan valinta riippuu teräketjun jaosta. Jokaiselle ketjun jaolle on määritetty tietty pyöröviilan halkaisija.

Oikean pyöröviilan valinta moottorisahan teroitukseen

Ketjun jako määrittää ketjun tietyille moottorisahan teholuokille. Kaikkien STIHL-teräketjujen jaon voi tarkistaa helposti syvyysmitan tunnusnumerosta. Sen jälkeen voit tarkistaa tarvittavan viilan halkaisijan STIHL-muunnostaulukosta.

Numero, joka osoittaa ketjun jaon ketjun syvyysmitassa

Jos syvyysmitan numero ei ole enää luettavissa, ketjun jako voidaan määrittää ketjun viitemittarilla.  Vaihtoehtoisesti voit laskea ketjun jaon. Voit esimerkiksi mitata etäisyyden yhden niittauspultin keskeltä seuraavan pultin keskelle työntömitalla ja jakaa tuloksen kahdella saadaksesi ketjun jaon millimetreinä. Koska ketjun jako on kuitenkin aina tuumissa, tulos on silti muunnettava vastaavasti: yksi millimetri vastaa 0,039 tuumaa, mikä tarkoittaa, että sinun on kerrottava mittaustulos millimetreinä 0,039:llä saadaksesi vastaavan arvon tuumina. Kun olet laskenut arvon, etsi STIHL-muunnostaulukosta vastaava teräketjuviilan halkaisija:

Syvyysmitan merkintäVaihtoehtoinen merkintä syvyysmitassaKetjun jakoPyöröviilan läpimitta
11/41/4"4,0 millimetriä
23250,325"4,8 millimetriä
33/83/8"5,2 millimetriä
44040,404"5,5 millimetriä
6P, PM3/8" Picco4,0 millimetriä
7 1/4" Picco3,2 millimetriä

Tärkeä huomautus

Huomaa, että teräketjuviiloissa on erilainen leikkaus – toisin sanoen erilainen pintarakenne – kuin esimerkiksi konepajaviiloissa. Jälkimmäiset eivät siksi yleensä sovellu teräketjun teroittamiseen.

Moottorisahan teroittaminen: ohjeet

Tuotevinkki: voit käyttää 2-in-1-viilanpidikettä teroittaessa teräketjun hampaita ja samalla nollata syvyysmitan oikealle korkeudelle.

STIHL HEXA -teräketjun teroittaminen

Teroittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa: Innovatiivista STIHL 3/8" Rapid Hexa -ketjua voi teroittaa erityisesti kehitetyllä kuusikulmaisella Hexa-ketjuviilalla ilman ylimääräisiä teroitusvälineitä. Uusi kuusikulmaviila on mukautettu täydellisesti Hexa-terän hampaan innovatiiviseen muotoon ja mahdollistaa teräketjun nopean ja lähes täydellisen teroituksen ihanteellisessa teroituskulmassa. Katso videolta, miten se toimii. Innovatiivisen hammasmuotonsa ansiosta Rapid Hexa -ketju on myös erittäin kestävä ja tarjoaa 10 prosenttia paremman sahaustehon 36 RS -malliin verrattuna.

Mies teroittamassa STIHL Rapid HEXA -moottorisahaa kuusikulmaviilalla

Teroita Rapid Hexa -teräketju asettamalla kuusikulmaviila 90 asteen kulmaan terälaippaan nähden. Ulkokulman tulee osoittaa ylöspäin ja kulkea samansuuntaisesti hampaan merkintöjen kanssa, jolloin syntyy automaattisesti ihanteellinen 25 asteen teroituskulma. 

Pidä kahvasta kiinni toisella kädellä ja ohjaa viilaa hammasta pitkin toisella kädellä vain eteenpäin suuntautuvin liikkein. Nosta viila hampaasta taaksepäin suuntautuvan liikkeen ajaksi varmistaaen, että viilaat vain eteenpäin suuntautuvalla liikkeellä. Säädä sitten syvyysmittaa – katso yksityiskohtaiset ohjeet yllä olevasta vaiheesta 3.

Havu- vai lehtipuuta? Syvyysmitan säätäminen optimaaliseksi

Syvyysmitta on osa teräketjun hammasta. Se määrittää, kuinka syvälle hammastus tunkeutuu puuhun moottorisahalla sahattaessa ja kuinka paljon puuta se tasoittaa sahauksen aikana. Jotta leikkausteho olisi optimaalinen, syvyysmitan asetuksen on oltava oikea käsiteltävän puulajin mukaan. Kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Syvyysmitta ja puulaji on sovitettava yhteen

Jokainen puulaji käyttäytyy eri tavalla sahattaessa. Oikealla syvyysmitan asetuksella voit tehdä työstä helpompaa sekä itsellesi että sahalle. Suosittelemme harkitsemaan ketjua ostaessasi, millaista puuta yleensä sahaat. 

STIHL-teräketjun syvyysmitan säätämiseen käytetään viilausmallia

Kova puu kestää sahaamista paremmin kuin pehmeä puu. Siksi syvyysmitan asetus ei saa olla liian suuri kovaa puuta sahattaessa. Kun pehmeää puuta sahataan talvikauden ulkopuolella, asetusta voidaan suurentaa jopa 0,2 mm. Tähän voidaan käyttää seuraavaksi suuremman jaon viilausmallia. STIHL tarjoaa myös erityisen viilausmallin, jonka avulla voit määrittää suoraan kovien ja pehmeiden puiden optimaalisen syvyysmitan etäisyyden.

Ketjun jako antaa suuntaa syvyysmitan etäisyyttä valittaessa. Yllä olevasta taulukosta näkyy, kuinka suuri syvyysmitan asetus on valittava kovalle puulle.

Lisää vinkkejä moottorisahan teroittamiseen

  • Aloita merkitsemällä terän hammas huopakynällä. Merkintä auttaa tarkistamaan, että materiaali poistetaan tasaisesti. Tarkista kahden tai kolmen viilausvedon jälkeen, kuinka paljon materiaalia on poistettu. Jos materiaali on poistettu tasaisesti, viilaat oikein. Jos huopakärjen merkintä on poistettu vain joistakin kohdista, tarkista, että käytät oikeaa viilaa ja varmista, ettet pidä viilaa liian korkealla tai matalalla.
  • Älä jatka työskentelyä teräketjulla, ennen kuin se on täysin tylsä. Teräketju voidaan pitää terävänä muutamalla viilan vedolla.
  • Laske viilauskerrat ja käytä samaa määrää jokaiseen terän hampaaseen. Tämä varmistaa, että kaikki hampaat kuluvat samassa määrin.
  • Jos huomaat, että yhden rivin terän hampaat ovatlyhyemmät kuin muiden rivien, olet käyttänyt suurempaa viilauspainetta toiselle puolelle. Tasoita hampaiden pituus tekemällä yksi tai kaksi ylimääräistä viilausvetoa pidempiin hampaisiin.
  • Tuotekohtainen vinkki: Voit käyttää 2-in-1-viilanpidikettä teroittaessa teräketjun hampaita ja säätääksesi samalla syvyysmitan oikealle korkeudelle.

STIHL-moottorisahojen käyttöohjeet

Voit ladata STIHL-moottorisahan käyttöohjeen helposti täältä.

Yleiskatsaus: Moottorisahan teroittaminen

  • Tylsä moottorisaha tekee työstäsi vaikeampaa ja turvattomampaa

  • Moottorisahan teroittaminen vaatii vain vähän valmisteluja ja on helppoa oikeilla työkaluilla

  • Käytä sopivaa pyöröviilaa moottorisahan hampaiden teroittamiseen
  • Lue myös moottorisahan käyttöohjeet ennen kunnossapitoa, kuten teroittamista.