Mikä on oikea polttoaineseos moottorisahaan?

Bensiinikäyttöinen moottorisaha toimii bensiinin ja moottoriöljyn seoksella. Laadukkailla raaka-aineilla on suuri merkitys.

Yhdistelmäkanisteri työkalupöydällä STIHL MotoMix- ja BioPlus-ketjuöljyjen välissä

Oikean polttoaineseoksen käyttäminen moottorisahassa on tärkeää

Koska moottorisahan polttoaineseos toimii moottorin voimanlähteenä, oikean polttoaineseoksen käyttö on oleellisen tärkeää: sopimattomat polttoaineet ja väärä sekoitussuhde voivat aiheuttaa vakavia vaurioita, jotka johtavat männän kiinnileikkautumiseen, liialliseen kulumiseen ja viime kädessä lyhyempään käyttöikään. Suosittelemme seuraavaa sekoitussuhdetta 2-MIX- ja 4-MIX-moottoreilla varustetuille STIHL-moottorisahoille:

Jos sekoitat moottorisahan polttoaineen itse

1:50 = 1 osa öljyä + 50 osaa bensiiniä

Esimerkiksi polttoaineen sekoitussuhde 1:50 voidaan saavuttaa sekoittamalla 5 litraa bensiiniä ja 0,1 litraa (100 ml) öljyä.

Bensiini

Moottorisahan polttoaineseokseen lisättävän bensiinin oktaaniluku on vähintään 90 RON. Isossa-Britanniassa yleisesti saatavilla oleva bensiini on lyijytöntä ja sen oktaaniluku on 95/97/98 RON, mikä on myös parempi käyttäjien terveydelle ja ympäristölle. Käytä laadukasta polttoainetta parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Moottoriöljy

Käytä 2-tahtimoottoreissa vain korkealaatuista öljyä, joka täyttää TC-luokituksen vaatimukset. Suosittelemme STIHLin 2-tahtimoottoriöljyä, joka on kehitetty erityisesti STIHL-työkaluille ja pidentää moottorisahan käyttöikää. Huonolaatuiset tuotteet voivat vaurioittaa työkalun moottoria, tiivisterenkaita ja polttoainesäiliötä.

Oman polttoaineen sekoittaminen

Sekoita moottorisahan polttoaineseos säiliössä, joka on hyväksytty käytettäväksi polttoaineiden kanssa – STIHLin valikoimasta löydät sopivia yhdistelmäkanistereita. Kaada ensin öljy ja sen jälkeen bensiini. Sulje kanisteri ja ravista hyvin, jotta polttoaineseos sekoittuu. Nyt voit käyttää polttoaineseosta moottorisahassa. Ole varovainen avatessasi kanisteria sen sisälle kertyneen mahdollisen paineen varalta. 

Lähikuva moottorisahasta, jota täytetään yhdistelmäkanisterista

E10-bensiinin käyttö

Bensiini, joka sisältää enintään 5 % tai 10 % etanolia, sopii yleisesti kaikkiin STIHL-moottorisahoihin ja -sähkötyökaluihin sekä STIHL-puutarhatyökaluihin, joissa on Briggs & Stratton-, Kawasaki- ja Kohler-moottori.

Kaasuttimen säätö, E10

Kaasutinta voi olla tarpeen säätää uudelleen polttoaineen koostumuksen muuttumisen kompensoimiseksi. Suosittelemme ottamaan yhteyttä STIHL-jälleenmyyjään.

Mikä E10 on?

E10 tarkoittaa bensiiniä, joka sisältää enintään 10 % etanolia. Ensiluokkaisen bensiinin etanolipitoisuus on enintään 5 %.

Tarkistuslista: sekoita oma moottorisahan polttoaine

 • Käytä STIHLin 2-tahtiöljyä tai hyvälaatuista TC-luokiteltua 2-tahtiöljyä.
 • Sekoita öljy ja bensiini suhteessa 1:50.
 • Kaada molemmat aineet hyväksyttyyn polttoainekanisteriin ja sekoita ravistamalla kanisteria.
 • Avaa kanisteri varovasti ja täytä moottorisaha polttoaineseoksella.
 • Alla on ohjeita säiliön täyttämiseen.
STIHL MS 441 -moottorisaha, jota täytetään yhdistelmäkanisterista

Tarkistuslista: polttoaineen lisääminen moottorisahaan

 • Huomio: Bensiini on erittäin helposti syttyvää, joten kun käsittelet polttoaineseosta ja täytät moottorisahaa, pidä turvallinen etäisyys avotuleen ja vältä polttoaineen läikkymistä sekä tupakointia. Polttoainesäiliö tulee täyttää vähintään kolmen metrin etäisyydellä työskentelyalueesta, jolla moottorisaha käynnistetään.
 • Sammuta moottori kokonaan ennen polttoainesäiliön täyttämistä. Älä täytä moottoria sen ollessa kuuma, sillä polttoaineseoksen mahdollinen ylivuoto aiheuttaa tulipalovaaran.
 • Avaa polttoainesäiliön korkki varovasti, jotta ylipaine poistuu vähitellen. Varmista lisäksi, ettei polttoainetta roisku säiliöstä.
 • Täytä moottorisahan säiliö vain hyvin tuuletetussa tilassa.
 • Kun täytät polttoainesäiliötä, varo polttoaineseoksen roiskumista esimerkiksi vaatteisiin. Jos polttoainetta roiskuu, puhdista sähkötyökalu välittömästi ja vaihda vaatteet.

Miksi moottorisahan polttoaineseos on paras käyttää nopeasti

Vaikka polttoainesäiliö tyhjenee kohtuullisen nopeasti kiireisinä aikoina, polttoaineseosta voi jäädä käyttämättömään moottorisahaan pitkiksi ajoiksi kylminä kuukausina. Tänä aikana ilmassa olevaa happea ja kosteutta pääsee todennäköisesti kanisterissa, polttoainesäiliössä tai kaasuttimessa olevaan polttoaineseokseen. Tämä voi olla haitallista polttoaineseokselle, koska se voi vaikuttaa kaupallisten polttoaineiden koostumukseen ja mahdollisesti aiheuttaa valmistajan lisäaineiden, kuten antioksidanttien tai korroosiosuojan heikentymisen tai poistumisen. Nämä lisäaineet auttavat parantamaan polttoaineen ominaisuuksia.

Hartsipitoiset kerrostumat

Pitkäaikainen varastointi voi myös johtaa hartsimaisen "kumin" muodostumiseen, jota jää jäljelle polttoaineen haihtuessa. Polttoaineessa oleva kumi voi aiheuttaa kerrostumia moottorisahan moottorin polttokammioon sekä tarttumia ja tukoksia polttoainesuuttimiin ja suodattimiin.

Vältä säilyttämästä 2-tahtisen moottorisahan polttoaineseosta yli 30 päivää.

2-tahtipolttoaineseoksessa, jossa on etanolia sisältäviä polttoaineita, öljy ja bensiini ovat alttiita erottumaan suhteellisen nopeasti, koska ympäristön kosteus sitoutuu etanoliin ja vajoaa seoksen pohjalle. STIHL suosittelee siksi välttämään itse sekoitettavan 2-tahtisen moottorisahan polttoaineen varastointia yli 30 päivän ajan, jotta erottuminen olisi mahdollisimman vähäistä.

Varo polttoaineseoksen erottumista

Erottumisen jälkeen polttoaineseoksessa ei ole enää tasaista 2-tahtiöljyn jakautumista, minkä vuoksi moottorin oikeaoppisesta voitelusta ei ole enää takeita. Riittämätön voitelu ja jäähdytys voivat aiheuttaa moottorisahaan toimintahäiriöitä tai jopa männän kiinnileikkautumisen. Erotettu polttoaineseos ei ole enää oikein sekoitettu tuote, vaikka sitä ravistettaisiin voimakkaasti.

Käytin moottorisahassa vahingossa väärää polttoainetta. Miten toimia?

Jos polttoainesäiliössä on väärää polttoaineseosta, moottorisahaa ei saa käyttää edes lyhyesti. Tyhjennä säiliö suppilon avulla ja kaada väärä polttoaine varmaan kanisteriin. Täytä sitten säiliö oikealla polttoaineseoksella. Vaikka tämä yleensä riittää ratkaisemaan ongelman, myös sytytystulppa voi olla tarpeen puhdistaa, jos moottorisaha ei käynnisty.

Likainen STIHL MotoMix -polttoaineseoksen kanisteri ruoholla, etualalla työkalun polttoainekorkkia avaava käsi

STIHL MotoMix auttaa maksimoimaan moottorisahojen tehon

 • TEHOKAS
  Optimaalinen käynnistys ja erinomainen moottorin suorituskyky.
 • KESTÄVÄ
  Jopa 70 % pienemmät päästöt.
 • PITKÄKESTOINEN
  Säilyvyys jopa 5 vuotta.

STIHL-moottorisahojen käyttöohjeet

Voit ladata STIHL-moottorisahan käyttöohjeen täältä.

Yhteenveto: moottorisahan polttoaineseos

 • Varmista aina, että bensiini-öljyseoksen komponentit ovat laadukkaita.
 • Varmista, että sekoitussuhde on oikea: 2-tahtimoottoreissa 1 osa moottoriöljyä 50 osaan bensiiniä.

 • STIHL- ja VIKING-työkaluissa voidaan käyttää E10-bensiiniä.

 • Säilytysajat vaihtelevat sekoituksen mukaan. Itse valmistamasi seos ei välttämättä ole enää käyttökelpoinen 30 päivän säilytyksen jälkeen.

 • Turvallinen ja helppo valinta on käyttää moottorisahassa valmiiksi sekoitettua STIHL MotoMix -tuotetta